نوع مقاله : پژوهشی- فارسی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، اراک، ایران
2 استادیار ژنتیک مولکولی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، تهران، ایران
3 استادیار صنایع غذایی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: Lactobacilli are a group of lactic acid bacteria that their final product of fermentation is lactic acid. The objective of this research is selection of local Lactobacilli producing L (+) lactic acid.
Materials and methods: In this research the local strains were screened based on the ability to produce lactic acid. The screening was performed in two stages. The first stage was the titration method and the second stage was the enzymatic method. The superior strains obtained from titration method were selected to do enzymatic test. Finally, the superior strains in the second stage (enzymatic) which had the ability to produce L(+) lactic acid were identified by biochemical tests. Then, molecular identification of strains was performed by using 16S rRNA sequencing.
Results: In this study, the ability of 79 strains of local Lactobacilli in terms of production of lactic acid was studied. The highest and lowest rates of lactic acid production was 34.8 and 12.4 mg/g. Superior Lactobacilli in terms of production of lactic acid ability of producing had an optical isomer L(+), the highest levels of L(+) lactic acid were with 3.99 and the lowest amount equal to 1.03 mg/g. The biochemical and molecular identification of superior strains showed that strains are Lactobacillus paracasei. Then the sequences of 16S rRNA of superior strains were reported in NCBI with accession numbers KF735654Ø KF735655Ø KJ508201and KJ508202.
Discussion and conclusion: The amounts of lactic acid production by local Lactobacilli were very different and producing some of these strains on available reports showed more products. The results of this research suggest the use of superior strains of Lactobacilli for production of pure L(+) lactic acid.
کلیدواژهها [English]
مقدمه.
اسیدلاکتیک یک اسید آلی هیدروکسیلدار با وزن مولکولی 08/90 گرم بر مول و ثابت تفکیک
4-10×37/1 در 25 درجه سلسیوس است که در طبیعت به طور گسترده وجود دارد و فرمول آن (2- هیدروکسی پروپیونیک اسید[1] یا 2- هیدروکسی پروپانوئیک اسید، (CH3CHOHCOOHاست(1- 3). نخستین بار در سال 1780، شیل[2] شیمیدان سوئدی از شیر ترش شده، اسیدلاکتیک را جداسازی کرد. او از نظر شیمیایی این اسید را باعث ترش شدن شیر دانست و پی برد که این اسید یکی از اجزای شیر است (1، 3 و 4). پاستور در سال 1857 کشف کرد که اسیدلاکتیک جزو ترکیب شیر نیست بلکه یکی از متابولیتهای تخمیری تولید شده توسط برخی از میکروارگانیسمهاست (4). اسیدلاکتیک دارای فعالیت نوری است و به دو شکل ایزومری L (+) و D (-) وجود دارد. اسیدلاکتیک L (+)قابل تجزیه است و میتواند در بدن انسان متابولیزه شود و این خاصیت به کاربرد اسیدلاکتیک در زمینههای زیست مواد و زیست پزشکی منجر شده است (1، 3 و 5). از آنجا که بدن انسان فاقد آنزیم D لاکتات دهیدروژناز است مصرف زیاد اسیدلاکتیک L (+) موجب تجمع آن در بدن شده و برای سلامتی انسان مضر است (4- 6). تولید اسیدلاکتیک به دو شکل سنتز شیمیایی و تخمیر میکروبی انجام میشود. با روش سنتز شیمیایی فقط مخلوط راسمیک DL اسیدلاکتیک تولید میشود (7 و 8). 90 درصد تولید اسیدلاکتیک در سرتاسر جهان توسط تخمیر میکروبی انجام میشود (8 و 9). از آنجا که برخی از باکتریها قادر به تولید اسیدلاکتیک به شکل تک ایزومره هستند میتوان با استفاده از آنها، اسیدلاکتیک L (+) یا D (-) خالص تولید کرد (7 و 8).
لاکتوباسیلوسها[3] یکی از باکتریهای مهم تولید کننده اسید لاکتیک هستند. در صنعت از لاکتوباسیلها برای مصارف گوناگون استفاده میشود. این باکتریها در محصولات و فرآوردههای غذایی به علت تولید اسیدلاکتیک نقش نگهدارنده را دارند. همچنین، به علت ایجاد طعمهای مختلف، ترکیبات مغذی و بافت مناسب به عنوان استارتر برای انواع مختلفی از پنیر، تخمیر غذاهای گیاهی، تخمیر گوشت، در تولید شراب، آب جو و نان نقش دارند (10). جنس لاکتوباسیلوس گروه بزرگی از خانواده لاکتوباسیلاسه[4] و به سلسله فرمیکوتها[5] متعلق است. این باکتریها دارای بیش از 100 گونه و زیرگونه هستند (10 و 11). کلونیهای لاکتوباسیلوس روی کشت آگار معمولاً کوچک به اندازه 2 تا 5 میلیمتر با حاشیه کامل، محدب، صاف، درخشان یا کدر و بدون پیگمان است. در موارد نادر پیگمانشان مایل به زرد و یا قرمز شده و برخی گونهها نیز فرم کلونیهایشان خشن است (12). شکل میکروسکوپی این باکتریها به شکل میلهای شکل به اشکال متنوع باسیلهای باریک و بلند تا کوکوباسیل کوتاه است. سلولها بیشتر آرایش زنجیرهای داشته و به شکل گرم مثبت، بدون اسپور و بندرت متحرک هستند (1 و 12). این باکتریها بی هوازی اختیاری یا میکروآئروفیل[6] هستند. وجود 5 درصد دیاکسیدکربن در محیط باعث تحریک رشد آنها میشود (12 و 13). دمای بهینه رشد آنها بین 30 تا 40 درجه سلسیوس است. اسیدیته بهینه برای رشد آنها در حدود 5/5 تا 8/5 است اما آنها در اسیدیته کمتر از 5 نیز قادر به رشد هستند (1 و 12). این باکتریها از نظر نحوه تخمیر کربوهیدراتها، به دو گروه تقسیم میشوند: 1- هموفرمانتاتیو[7] (جور تخمیر) که قند را فقط به اسیدلاکتیک تبدیل میکنند.
2- هتروفرمانتاتیو[8] (ناجور تخمیر) که قند را به اسیدلاکتیک، اسیداستیک، اتانول و دی اکسیدکربن تبدیل میکنند (1، 10 و 12). برای تولید اسیدلاکتیک خالص به روش میکروبی نیاز به سویههای تولید کننده اسیدلاکتیک از نوع هموفرمانتاتیو است. در پژوهش حاضر، توانایی 79 سویه بومی لاکتوباسیل از نظر تولید اسیدلاکتیک بررسی و سویههای برتر تولید کننده ایزومر خالص اسیدلاکتیک L (+) شناسایی شد.
مواد و روشها.
در پژوهش حاضر، از سویههای جداسازی شده توسط دکتر مریم قبادی دانا از فرآوردههای لبنی سنتی استفاده شد که در گروه پژوهشی میکروبیولوژی پژوهشگاه استاندارد نگهداری میشوند. سویهها در محیط ام آر اس آگار[9] به شکل کشت خطی کشت داده شد. پلیتها به مدت 48 ساعت در دمای 37 درجه سلسیوس در شیشه بیهوازی و در شرایط میکروآئروفیل گرمخانهگذاری شد. سپس، ویژگیهای ریختشناسی سویه با رنگآمیزی گرم مشخص شد. برای بررسی تولید اسید سویهها، از محیط کشت اسکیم میلک استفاده شد. این سویهها از نظر تولید اسیدلاکتیک در دو مرحله غربالگری شدند. در مرحله اول، غربالگری به روش تیتراسیون انجام شد و در مرحله دوم، سویههای برتر به روش آنزیماتیک غربالگری شدند. سپس، سویههای برتر تولید کننده ایزومر L (+)اسیدلاکتیک با استفاده از تخمیر قندها شناسایی بیوشیمیایی شدند و در نهایت، شناسایی دقیق گونه این لاکتوباسیلها با استفاده از تعیین توالی 16S rRNA آنها انجام شد.
روش تیتراسیون: ابتدا از کلونی خالص در محیط اسکیم میلک پاساژ داده و در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 48 ساعت گرمخانهگذاری شد. پس از پایان گرمخانهگذاری و بسته شدن محیط، یک گرم از محیط بسته شده به دقت وزن شده و به آن 10 میلیلیتر آب مقطر، 20 میلیلیتر سود 1/0 نرمال اضافه شد. پس از 30 دقیقه، حدود 5/0 میلیلیتر محلول فنل فتالئین 1درصد به عنوان اندیکاتور اضافه شد. سپس، نمونهها با هیدروکلریک اسید[10] 1/0 نرمال تیتر شدند. مقدار اسیدلاکتیک تولید شده توسط هر سویه بر حسب میلیگرم در گرم طبق فرمول محاسبه شد (هر میلیلیتر هیدروکسید سدیم مصرفی در تیتراسیون که به ایجاد رنگ صورتی منجر میشود برابر است با 1/90 میلیگرم اسیدلاکتیک) (14). برای اعتبار بخشی این آزمون از اسیدلاکتیک خالص تهیه شده از شرکت مرک[11] با درجه خلوص90 درص، به عنوان کنترل مثبت تیتراسیون استفاده شد. سپس، از سویههای لاکتوباسیلی که میزان تولید اسیدلاکتیک آنها در رده تولید زیاد قرار داشتند سه تکرار انجام و تکرار پذیری تولید اسید توسط سویهها بررسی شد.
روش آنزیمی: در این روش، آنزیم اختصاصی
(L- لاکتات دهیدروژناز و D- لاکتات دهیدروژناز)، لاکتات حاصل را به پیرووات و NADH[12] تبدیل کرده و میزان تولید NADH در حضور هر آنزیم، معرف میزان نوع ایزومر نوری مربوط به آن آنزیم است (15). سویههایی که در مرحله اول میزان اسیدلاکتیک بیشتری تولید میکردند و تولید آنها تکرارپذیر بود، برای غربالگری به روش آنزیماتیک انتخاب و نوع ایزومر اسیدلاکتیک تولیدی آنها تعیین شد. در این روش، پس از کشت سویهها در محیط کشت اسکیم میلک و گرمخانهگذاری مطابق با روش ISO 9232 پروتئینزدایی شد (15). میزان L (+) و D (-) اسیدلاکتیک مایع پروتئینزدایی شده توسط آنزیم
D- لاکتات دهیدروژناز و L- لاکتات دهیدروژناز بهطور جداگانه با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 340 نانومتر تعیین شد (15). برای اعتبار بخشی این آزمون نیز از اسیدلاکتیک خالص با درجه خلوص 90 درصد استفاده شد. به این شکل که 1/0 میلیلیتر اسید با 9/19 میلیلیتر آب مقطر رقیق شد. با آماده شدن این نمونه به همراه نمونه شاهد جذب آنها، قبل و پس از اضافه شدن آنزیم L و D لاکتات دهیدروژناز در طول موج 340 نانومتر خوانده و میزان غلظت L (+) و D (-) اسیدلاکتیک مطابق با فرمولهای ارایه شده در ISO 9232 محاسبه شد (15).
شناسایی بیوشیمیایی سویههای برتر: آزمونهای تأییدی بیوشیمیایی از قبیل ذوب ژلاتین، تولید اندول از تریپتوفان، آزمایش کاتالاز و تخمیر قندها از جمله آرابینوز، سوربیتول، سلوبیوز، ملیبیوز، مانوز، مالتوز، سالیسین، رامنوز، اینوزیتول، گزیلوز، مانیتول، ریبوز، لاکتوز، گالاکتوز، فروکتوز، سوکروز، تره هالوز و گلوکز برای سویههای برتر انجام شد (12).
شناسایی مولکولی سویههای برتر: برای شناسایی مولکولی سویههای برتر ابتدا DNA آنها استخراج شد (16). سپس، با استفاده از آغازگرهای طراحی شده برای ابتدا و انتهای 16S rRNA، واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد (17). توالی آغازگرهای مورد استفاده عبارت بودند از:
F:5' GAGTTTGATCCTGGCTCA 3' و
R:5' GGTTACCTTGTTACGACTT 3'و واکنش PCR برای تکثیر 16S rRNA با برنامه حرارتی زیر انجام شد: دمای دناتوره شدن اولیه 95 درجه سلسیوس و مدت زمان آن 5 دقیقه بود. سپس، 30 چرخه شامل مرحله واسرشت[13] به مدت40 ثانیه در دمای 95 درجه سلسیوس، مرحله اتصال[14] به مدت40 ثانیه در دمای 6/57 درجه سلسیوس و مرحله سنتز یاگسترش[15] به مدت40 ثانیه در دمای 72 درجه سلسیوس، سپس، مرحله گسترش نهایی به مدت 5 دقیقه در دمای 72 درجه سلسیوس انجام شد (18). محصول PCR تعیین ترادف شده و ترادف تعیین شده با اطلاعات موجود در بانک ژنومی، مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی[16] مقایسه شد.
برای طراحی درخت فیلوزنتیکی 16S rRNA با استفاده از بانک ژنومی مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، توالی 16S rRNA مربوط به چندین باکتری لاکتوباسیل که به طور کامل تعیین توالی شدهاند شناسایی و درخت فیلوژنتیکی توسط برنامه MEGA4 و روش UPGMA با bootstrapt 10000 رسم شد.
نتایج.
از میان 79 سویه لاکتوباسیل که به روش تیتراسیون غربالگری شدند، 18 سویه از نظر تولید اسیدلاکتیک در دسته تولید زیاد قرار گرفتند. 8 سویه از نظر میزان تولید اسیدلاکتیک، تولید زیاد و از نظر تکرارپذیری، تولید آنها تکرار پذیر بودند که با روش آنزیماتیک میزان تولید L (+) و D (-) اسیدلاکتیک تولیدی آنها بررسی شد. 4 سویه که زیادترین مقدار L (+) خالص به شکل تکرارپذیر تولید کردند، شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی شدند که هر 4 سویه، لاکتوباسیلوس پاراکازئی[17] شناسایی شدند.
میزان اسیدلاکتیک تولید شده توسط 79 سویه لاکتوباسیل با روش تیتراسیون بر حسب میلیگرم در گرم محاسبه شد. سپس، سویهها بر حسب میزان تولید به 3 دسته کم، متوسط و زیاد در جدول 1 رده بندی شدند. به این ترتیب که 23 درصد سویههایی که بیشترین تولید را داشتند در رده تولید زیاد قرار گرفتند. 62 درصد که بیشترین تعداد بودند در رده متوسط قرار گرفتند. 15 درصد سویهها که کمترین تولید را داشتند در رده تولید کم قرار گرفتند. میانگین کل مقدار تولید اسیدلاکتیک، 62/22 میلیگرم در گرم، بالاترین میزان تولید مربوط به سویه L175 و L89 با مقدار 8/34 و پایینترین میزان، 4/12 میلیگرم در گرم بود.
در جدول 2 نتایج میزان تولید اسیدلاکتیک سویههای رده تولید زیاد اسیدلاکتیک بر حسب میلیگرم در گرم نشان داده شده است. همانطور که در جدول 2 مشاهده میشود برخی از سویهها از نظر تولید اسیدلاکتیک، تکرار پذیر بودند. از این سویهها برای انجام مرحله بعد که سنجش میزان L (+) و D (-) اسیدلاکتیک به روش آنزیمی بود، استفاده شد.
نتایج میزان L (+) و D (-) اسیدلاکتیک به روش آنزیمی در جدول 3 نشان داده شده است. با توجه به این که تعیین میزان تولید D (-) اسیدلاکتیک سویهها با استفاده از میزان جذب آنها، قبل و پس از اضافه شدن آنزیم D لاکتات دهیدروژناز در طول موج 340 نانومتر و قرار دادن میزان جذب در فرمول مربوطه محاسبه میشد، D (-) اسیدلاکتیک سویهها منفی گزارش شد. همچنین، L (+) اسیدلاکتیک سویهها مثبت گزارش شده است (15). بر اساس این نتایج سویه L175 بیشترین L (+) اسیدلاکتیک با میزان 99/3 میلیگرم در گرم را در مقایسه با بقیه سویهها داشته است. اسیدلاکتیک خالص با درجه خلوص 90 درصد دارای هر دو ایزومر L و D است.
جدول 1- نتایج رده بندی سویه بر اساس میزان تولید اسیدلاکتیک
رده بندی سویهها |
تولید اسیدلاکتیک بر حسب میلیگرم در گرم |
تعداد فراوانی |
تولید کم |
16- 12 |
12 |
تولید متوسط |
20- 16 |
49 |
تولید زیاد |
35- 20 |
18 |
جدول 2- نتایج حاصل از روش تیتراسیون در سویههای با تولید زیاد
ردیف |
کد نمونه |
میزان تولید اسیدلاکتیک بر حسب میلیگرم در گرم |
1 |
L175 |
42/0±8/34 |
2 |
L132 |
0±30/27 |
3 |
L67 |
41/0±7/26 |
4 |
L25 |
05/1±7/26 |
5 |
L83 |
0±3/24 |
6 |
L26 |
16/1±24 |
7 |
L138 |
31/1±24 |
8 |
L56 |
84/0±7/23 |
9 |
L147 |
80/1±4/23 |
10 |
L108 |
42/0±5/22 |
11 |
L92 |
46/1±5/22 |
12 |
L200 |
84/0±9/21 |
13 |
L104 |
73/0±6/21 |
14 |
L84 |
24/2±3/21 |
15 |
L17 |
54/1±8/20 |
16 |
L70 |
62/1±1/20 |
17 |
L124 |
22/1±20 |
18 |
L105 |
90/1±20 |
19 |
کنترل مثبت |
0±135 |
محاسبه غلظت D (-)اسیدلاکتیک:
CD (-) = × AD (-)؛
Csb = × Asb
CD (-) = Cs - Csb
CD (-):غلظت D (-) اسیدلاکتیک، بر حسب گرم در 100 گرم نمونه کشت
A D (-): اختلاف جذب نمونه میکروبی و نمونه شاهد
Csb: غلظت نمونه شاهد
Asb: اختلاف جذب نمونه شاهد و شاهد
Cs: غلظت نمونه کشت میکروبی
: مقدار گرم برداشته از نمونه کشت و نمونه شاهد
: 3/6 در طول موج 340 نانومتر (لیتر بر میلیمول بر سانتی متر)
سویههایی که ایزومر L (+) اسیدلاکتیک تولید کردند همه میلهای گرم مثبت، بدون اسپور، بدون حرکت، کاتالاز منفی و اندول منفی بوده و قادر به ذوب ژلاتین نبودند. شناسایی سویهها بر اساس تخمیر هجده کربوهیدرات انجام شد که نتایج آن و نتایج رشد در دمای 15 و 42 درجه سلسیوس در جدول 4 ارایه شده است.
شناسایی دقیقتر سویههای برتر تولید کننده ایزومر L (+) اسیدلاکتیک به روش مولکولی با تکثیر ژن 16S rRNA سویههای برتر با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد. ژن 16S rRNA سویههای برتر با شمارههای KF735654، KF735655، KJ508201 و KJ508202 در بانک ژنومی، مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی ثبت شد. هر 4 سویه برتر لاکتوباسیلوس پاراکازئی شناسایی شدند.
ترسیم درخت فیلوژنتیکی: بر اساس 16S rRNA، ارتباط فیلوژنتیکی سویههای برتر با شمارههای KJ508201 (L25)، KJ508202 (L132)، KF735654 (L175) و KF735655 (L67) با هم و با دیگر سویههای لاکتوباسیل موجود در بانک ژنومی مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، بررسی و تعیین شد. فهرست سویههای لاکتوباسیل موجود در درخت فیلوژنی به ترتیب شکل 1 آمده است.
جدول 3- نتایج حاصل از روش آنزیمی در سویههای با تولید زیاد و تکرارپذیر
ردیف |
کد نمونه |
میزان L (+) اسیدلاکتیک تولید شده بر حسب میلیگرم در گرم |
میزان D (-) اسیدلاکتیک تولید شده بر حسب میلیگرم در گرم |
1 |
L175 |
99/3 |
357/1- |
2 |
L132 |
062/1 |
707/3- |
3 |
L67 |
035/1 |
274/4- |
4 |
L25 |
03/1 |
168/5- |
5 |
L83 |
127/0 |
062/6- |
6 |
L26 |
029/0 |
044/4- |
7 |
L138 |
024/0 |
169/6- |
8 |
L56 |
020/0 |
046/6- |
9 |
کنترل مثبت |
55/20 |
12/23 |
جدول 4 - نتایج تخمیر کربوهیدراتها ی سویههای برتر
1) >gi|635200826|gb|KJ508201. 1| Lactobacillus paracasei strain L25
2) >gi|1843427|dbj|D86517. 1| Lactobacillus casei
3) >gi|635200827|gb|KJ508202. 1| Lactobacillus paracasei strain 132
4) >gi|574960707|gb|KF735654. 1| Lactobacillus paracasei strain 175
5) >gi|574960708|gb|KF735655. 1| Lactobacillus paracasei strain 67
6) >gi|191636824:c1991488-1989908 Lactobacillus casei BL23
7) >gi|1843426|dbj|D86516. 1| Lactobacillus zeae
8) >gi|385826720:c2565329-2563756 Lactobacillus rhamnosus GG
9) >gi|175005|gb|M58829. 1|LBARR16SAA Lactobacillus sake
10) >gi|501145339:c1879865-1878295 Lactobacillus plantarum subsp. plantarum P-8
11) >gi|22027048|dbj|E10216. 1| Lactobacillus brevis L63
12) >gi|283483492|emb|FN185731. 1| Lactobacillus paucivorans type strain TMW 1. 1424T
13) >gi|175006|gb|M58830. 1|LBARR16SAB Lactobacillus sanfrancisco
14) >gi|501673812:627796-629363 Lactobacillus fermentum F-6
15) >gi|184152655:c1414412-1412879 Lactobacillus reuteri JCM 1112
16) >gi|388037|gb|L23507. 1|LBARGDAAAA Lactobacillus reuteri
17) >gi|385824947:c1872967-1871317 Lactobacillus johnsonii DPC 6026
18) >gi|560151351:c1580334-1578755 Lactobacillus johnsonii N6. 2
19) >gi|385816611:c1594383-1592809 Lactobacillus amylovorus GRL1118
20) >gi|175029|gb|M58823. 1|LBARR16SU Lactobacillus lactis
شکل 1- تصویر درخت فیلوژنتیکی بر مبنای 16S rRNA بین سویههای برتر با شمارههای KJ508201 (L25)، KJ508202 (L132)، KF735654 (L175) و KF735655 (L67) با دیگر سویههای لاکتوباسیل موجود در پایگاه اطلاعاتی مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی
بحث و نتیجه گیری.
اسیدلاکتیک در صنایع غذایی، شیمیایی، نساجی و پزشکی کاربردهای زیادی دارد. برای نمونه، در صنایع غذایی از اسیدلاکتیک به عنوان عوامل اسیدی کننده، طعم دهنده و نگهدارنده استفاده میشود (4 و 19). از اسیدلاکتیک در صنایع پزشکی برای تهیه پلاستیکهای زیست تجزیهپذیر از جمله پلی لاکتیک اسیدها[xviii] و کوپلیمرهایپلی لاکتیکاسید استفاده میشود که در موارد بالینی و ساخت ابزارآلات پزشکی نظیر نخ بخیه کاربرد دارند. ایزومرهای خالص L (+) و D (-) اسیدلاکتیک ارزش بیشتری نسبت به فرم راسمیک DL داشته زیرا هر ایزومر کاربرد صنعتی ویژه خود را دارند (7). در فرآیند تولید اسیدلاکتیک، گزارشهای متعددی درباره باکتریهای تولید کننده اسیدلاکتیک از جمله لاکتوباسیلها وجود دارد. در صنایع تخمیری از سویههای میکروبی هموفرمانتاتیو (جور تخمیر) برای تولید اسیدلاکتیک استفاده شده که با ساز و کار بالایی توانایی تولید L (+) اسید لاکتیک خالص را دارند(3). بنابراین، انتخاب و شناسایی سویههایی که ایزومر L (+) اسیدلاکتیک را به شکل خالص تولید میکنند از نظر اقتصادی مهم است.
برای انتخاب سویههای برتر باید از روشهای اندازهگیری میزان اسیدلاکتیک تولید شده توسط سویهها استفاده شود. روشهای زیادی برای این منظور وجود دارد که میتوان به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا[xix]، کروماتوگرافی گازی[xx]، کلریمتری[xxi]، کیت آنزیمی و تیتراسیون اشاره کرد (20). ایشولا و تیو[xxii] در سال 2012 میزان اسیدلاکتیک تولید شده توسط سویههای لاکتوباسیل را با روش تیتراسیون بررسی کردند (21). ترونتل[xxiii] و همکارانش در سال 2011 میزان ایزومرهای L و D اسیدلاکتیک را به روش آنزیمی بررسی کردند (22). پانسار[xxiv] و همکارانش در سال 2010 میزان اسیدلاکتیک تولید شده را به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا بررسی کردند (23). در این پژوهش، به علت زیاد بودن تعداد سویههای مورد غربالگری و هزینه زیاد روشهای کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و کروماتوگرافی گازی از روش کم هزینه تیتراسیون و برای افزایش دقت از روش آنزیمی به عنوان مکمل روش تیتراسیون استفاده شد.
در پژوهش حاضر، توانایی لاکتوباسیلها در تولید اسید لاکتیک بسیار متفاوت مشاهده شد. به این شکل که میانگین کل تیتراسیون سویهها، 62/22 میلیگرم در گرم محاسبه شد و پایینترین میزان تولید در حدود 4/12 و بالاترین میزان 8/34 میلیگرم در گرم بود. پانسار و همکارانش در سال 2010 در کشور ایرلند میزان اسیدلاکتیک تولید شده در سویه لاکتوباسیلوس کازئی[xxv] را به میزان 48/33 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (23). ودنر[xxvi] و همکارانش در سال 2009 در کشور رومانی میزان اسیدلاکتیک تولید شده در سویه لاکتوباسیلوس پاراکازئی 168[xxvii] را به میزان 97/45 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (24). میردامادی[xxviii] و همکارانش میزان اسیدلاکتیک سویههای لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس رامنوسوس[xxix] را به ترتیب 87/59 و 96/58 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (25). ایشولا و تیو در سال 2012 در کشور نیجریه میزان اسیدلاکتیک سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم[xxx] LPF2به میزان 96/1 میلیگرم بر گرم و سویه لاکتوباسیلوس فرمنتوم[xxxi] LFN7 به میزان 91/1 میلیگرم بر گرم را گزارش کردند (21). میزان تولید اسیدلاکتیک در سویههای مورد بررسی نسبت به مقدار اسیدلاکتیک تولید شده سویه لاکتوباسیلوس کازئی در مطالعه پانسار و همکارانش بیشتر است اما نسبت به مقدار اسیدلاکتیک تولید شده سویه لاکتوباسیلوس پاراکازئی، در مطالعه ودنر و همکارانش کمتر است. در این پژوهش، در مرحله دوم غربالگری نتایج حاصل از روش آنزیمی نشان داد که هیچ کدام از سویهها ی برتر توانایی تولید ایزومر D (-) اسیدلاکتیک را نداشتند. اما 4 سویه برتر ایزومر L (+) اسیدلاکتیک را تولید کردند. پس از بررسی با روش آنزیمی، پایینترین میزان L (+) اسیدلاکتیک مربوط به سویه L25 با میزان 03/1 میلیگرم در گرم و بالاترین مربوط به سویه L175 با میزان 99/3 میلیگرم در گرم بود. ترونتل و همکارانش در سال 2011 در کشور کرواتی میزان ایزومرهای L و D اسیدلاکتیک لاکتوباسیلوس آمیلووروس[xxxii] (DSM 20531) را به ترتیب به میزان 008/0±563/0و 017/0±437/0 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (22). پانسار و همکارانش در سال 2010 در کشور ایرلند تولید L (+) اسیدلاکتیک توسط لاکتوباسیلوس کازئی را 73/33 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (23). مون[xxxiii] و همکارانش در سال 2012 در کشور کره، L (+) اسیدلاکتیک لاکتوباسیلوس پاراکازئی زیرگونه پاراکازئی را به میزان 6/91 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (26). میردامادی و همکارانش در سال 1386، میزان L (+) اسیدلاکتیک دو سویه، لاکتوباسیلوس کازئی PTCC1608 و لاکتوباسیلوس رامنوسوس PTCC1637 به ترتیب 95 و 40/81 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (25). سرمست قفهرخی[xxxiv] و همکارانش در سال 1391، L (+) اسیدلاکتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس را 8/6 میلیگرم بر گرم گزارش کردند (27). میزان تولید L (+) اسیدلاکتیک در سویههای لاکتوباسیل مورد بررسی نسبت به مقدار L (+) اسیدلاکتیک تولید شده توسط سویه لاکتوباسیلوس آمیلووروس، ترونتل و همکارانش بیشتر است اما نسبت به مقدار L (+) اسیدلاکتیک تولید شده توسط سویه لاکتوباسیلوس پاراکازئی زیرگونه پاراکازئی، در مطالعه مون و همکارانش و سویه لاکتوباسیلوس کازئی، در مطالعه پانسار و همکارانش کمتر است.
در پژوهش حاضر، نتایج تخمیر کربوهیدراتها در سویههای برتر نشان داد که سویههای لاکتوباسیل، هموفرمانتاتیو هستند. با مقایسه نتایج شناسایی بیوشیمیایی این سویهها با جدول تخمیر قندها در کتاب برجی، نشان داده شد که نتایج تخمیر قندها اندکی متفاوت با نتایج گزارش شده در کتاب برجی است. برای مثال، لاکتوباسیلوس پاراکازئی توانایی تخمیر قندهای سلوبیوز، مانیتول، سوربیتول و ریبوز را نداشت در حالی که 4 سویه برتر قادر به تخمیر این قندها هستند و این سویهها شبیه به لاکتوباسیلهای دیگر در کتاب برجی[xxxv] بودند. همچنین، لاکتوباسیلوس پاراکازئی بر اساس تولید گاز از گلوکز جزو هتروفرمانتاتیوهای اختیاری است. در حالی که این 4 سویه لاکتوباسیل طی شرایط آزمایش، ویژگی هموفرمانتاتیو را بروز دادند که با اختیاری بودن هتروفرمانتاتیو پاراکازئی قابل توجیه است. تانوک[xxxvi] در سال 1999 بیان کرد که شناسایی لاکتوباسیلهای جدا شده توسط روشهای فنوتیپی مشکل بوده و تعیین خواص این باکتریها فراتر از آزمونهای تخمیری است (28). بنابراین، میتوان این گونه نتیجه گرفت که روشهای بیوشیمیایی دارای معایبی است. از آن جمله این معایب میتوان به وقتگیر بودن آزمونهای بیوشیمیایی، عدم تمیز کامل بین سوشهای مختلف یک گونه، قابلیت تکرارپذیری پایین و قدرت فرق گذاشتن کم بین سویهها اشاره کرد. در منابع توصیه شده که از روشهای ژنتیکی همراه با آزمونهای فنوتیپی برای تایید تشخیص سویههای جدا شده استفاده شود (13). به تازگی ژنهای r RNAبه عنوان روشی قوی برای تشخیص و تحلیل فیلوژنی لاکتوباسیلوسها پذیرفته شدهاند که در این روش با استفاده از پرایمرهای طراحی شده ژنهای 16S rDNA یا 23S rDNA برای تعیین و تشخیص گونههای لاکتوباسیلوسها از واکنش زنجیرهای پلیمراز استفاده میشود (29). بنابراین، شناسایی مولکولی و شباهت توالی 16S rRNA باکتریها نقش تعیین کنندهای دارد. پس از تعیین توالی 16S rRNA و مقایسه توالی آن با توالی 16S rRNA دیگر لاکتوباسیلهای گزارش شده در بانک ژنی، نشان داده شد که این سویهها از نظر مولکولی لاکتوباسیلوس پاراکازئی شناسایی شدند. همچنین، بر اساس درخت فیلوژنتیکی 4 سویه برتر با شمارههای KF735654، KF735655، KJ508201 و KJ508202 با هم شباهت زیادی داشتند و 16S rRNA سویه لاکتوباسیلوس کازئی (gi 1843427) موجود در بانک ژنومی مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی شباهت زیادی به لاکتوباسیلوس پاراکازئی (KJ508201) داشت. با توجه به اینکه سویه L175 از لرستان، سویه L67 از کردستان، سویه L132 از ایلام و سویه L25 از کرمانشاه نمونهبرداری شده بودند، از نظر تولید اسیدلاکتیک نسبت به بقیه سویهها برتری داشتند و فنوتیپ یکسانی را از این نظر نشان میدادند که همگی لاکتوباسیلوس پاراکازئی بودند. در پایان پیشنهاد میشود سویههای تولید کننده اسیدلاکتیک به شکل تک ایزومره L (+) پس از بهینهسازی تولید به صنایع معرفی شوند.
تشکر و قدردانی
از کارکنان پژوهشکده صنایع غذایی کشاورزی پژوهشگاه استاندارد که در پژوهش حاضر نگارندگان را یاری دادند، تشکر وقدردانی میشود.
[1]- 2-hydroxypropionic acid
[2]- Scheele
[3]- Lactobacillus
[4]- Lactobacillace
[5]- Firmicutes
[6]- Microaerophile
[7]- Homofermentative
[8]- Heterofermentative
[9]- MRS agar
[10]- HCl
[11]- Merck
[12]- Nicotinamide adenine dinuclotide hydrogen
[13]- Denatyring
[14]- Annealing
[15]- Elongation
[16]- National Center for Biotechnology Information (NCBI)
[17]- Lactobacillus paracasei
[xviii]- Polylactic acid (PLA)
[xix]- High-performance liquid chromatography (HPLC)
[xx]- Gas chromatography (GC)
[xxi]- Colorimetric
[xxii]- Ishola and Tayo
[xxiii] - Trontel
[xxiv]- Pansar
[xxv] -Lactobacillus casei
[xxvi] -Vodnar
[xxvii] - Lactobacillus paracasei 168
[xxviii] -Mirdamadi
[xxix]- Lactobacillus ramnosus
[xxx] -Lactobacillus plantarum LPF2
[xxxi] -Lactobacillus fermentum LFN7
[xxxii] - Lactobacillus amilovorus
[xxxiii] - Moon
[xxxiv] - Sarmast Ghahfarokhi
[xxxv] - Bergey 's
[xxxvi] - Tannock