نوع مقاله : پژوهشی- فارسی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه اصفهان، ایران
2 استاد میکروبیولوژی، دانشگاه اصفهان، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction:Bacillus thuringiensis is the most important biological agent and by producing parasporal body it acts as a key role against agricultural pests. Furthermore, it produces Surface layer (S-layer) which is a protein or glycoprotein crystalline structure and has wide applications in nanobiotechnology. Accordingly it is significant to study more about this surface layer and toxin.
Materials and methods: In this study, purified parasporal body and mixed crystal/ spore were stained with coomasie blue G250 and were observed with light microscope. With a point mutation in CRY4Ba, protein stabilization was predicted and the location of protein cavities were predicted by Molegro software. Finally, the surface layer was extracted and its molecular weight and morphology were determined. To compare the surface layer and parasporal body, some features of them were estimated by the Protparam server.
Results: The results confirm the presence of polyhedral crystal proteins which were accumulated to form larger crystals after releasing spores. Also, it is predicted that in this research replacing the aspartic acid position- 451 with isoleucine, a more stable CRY4Ba pesticide protein is probably produced. This protein with three subunits contains 59 cavities and like the surface layer in this strain, it comprises low percent of methionine, histidine, cysteine and tryptophan.
Discussion and conclusion: In sporulation phase, Bacillus thuringiensis produces insecticidal crystals that integrate to form larger crystals. It is predicted that replacing the aspartic acid position- 451 with isoleucine would ameliorate the stability of CRY4Ba pesticide protein. This bacterium in vegetative phase produces a surface 100 KD protein which is similar to parasporal body in a shape and the percentage of some of amino acid.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
لایه سطحی [1] ساختار کریستالی منظمی است که سطح بسیاری از باکتریها و آرکئاها را به طور کامل میپوشاند، ساختار پروتئینی دارد و بالغ بر 15 درصد کل پروتئین سلول را شامل میشود (1). توالیهای ژنهای لایه سطحی گویای آن است که آنها شباهت کمی با هم دارند مگر در S-layer homology domain (slh) که عامل اتصال این پروتئین به پپتید و گلیکان است (2).
لایه سطحی باسیلوسها معمولا دارای ساختار P4 یا P2 است، اگر چه لایه سطحی برخی سویههای باسیلوسآنتراسیس[2]، باسیلوسکواگولانس[3] و باسیلوساستئاروترموفیلوس[4] ساختار خطی یا مورب دارد (3). سطح باسیلوستورنجینسیس[5] دارای لایه سطحی با تقارن P2 است که سطح خارجی آن صاف و سطح داخلی آن موجدار است (4). وزن مولکولی لایه سطحی در باسیلوسها بین 66 تا 255 KD است. باسیلوس آنتراسیس دو نوع Slp (Sap وEA1) دارد که در طی رشد سنتز میشوند به این ترتیب که Sap قبل از EA1 سنتز میشود (5). در باسیلوستورنجینسیس پروتئین لایه سطحی، Slp A نامیده میشود که بسیار به Sap شباهت دارد (6). باسیلوس تورنجینسیس باکتری است که در فاز اسپورزایی، سمی از جنس پروتئین تولید میکند که کشنده حشرات است، مجتمع میشود و پارا اسپورالبادی[6] تشکیل میدهد. پارا اسپورال بادیها معمولا به خاطر شکل کریستالی خود با نام Cry (از کلمه کریستال آمده است) پروتئین/توکسین[7] شناخته میشود (7). عامل کشنده حشرات در Bacillus thuringiensis israelensisدلتا توکسین است که زمانی که میکروارگانیسم در حالت مرگ است تولید میشود (8). Cry پروتئینها ویژگیهای شیمیایی بسیار خاصی دارند وزن مولکولی آنها بالاست، در برابر پروتئولیز مقاوم هستند و در اسیدیته قلیایی محلول میشوند (9). Cry توکسینها در سطح اسپور قرار دارند و توسط اگزوسپوریوم[8] محافظت میشود (10). به این انکلوژن بادیها[9] کریستالهای پروتئینی کشنده حشرات میگویند. چهار کلاس اصلی از ژنهای Cry و پروتئینهای Cry بر اساس اختصاصیت میزبان و درجه تشابه توالی آمینو اسیدشان شناخته شده است: Cry I، Cry II، Cry III و Cry IV (11). از آنجا که باسیلوستورنجینسیس با تولید کریستالهای پروتئینی خود مهمترین عامل زیستی کنترل آفات در سراسر جهان است (12) و از طرفی تولید کننده لایه سطحی است که لایه S با زیر واحدهایی در مقیاس نانو و خاصیت خود آرایهاش کاربرد وسیعی در نانوبیوتکنولوژی دارد (13)، استخراج و خالصسازی لایه سطحی و
پارا اسپورالبادی و مطالعه ویژگیهای آنها دارای اهمیت است. از آنجا که پروتئین Cry به عنوان سم کشنده حشرات استفاده میشود افزایش مقاومت و پایداری آن در بیوتکنولوژی و کشاورزی با اهمیت است.
در این مطالعه، از دو سرور CUPSAT و MaStab برای پیشبینی افزایش پایداری پروتئین Cry4Ba بر اساس جهش نقطهای در یک اسیدآمینه این پروتئین استفاده شد. [10]CUPSAT یک ابزار تحت وب برای تجزیه تحلیل و پیشبینی تغییرات پایدار پروتئین بر اساس جهش نقطهای (جهش تک اسیدآمینهای) است. این برنامه از پتانسیل محیط ساختاری اتم خاص و توان زاویه پیچش برای پیشبینی Delta Delta G، تفاوت در انرژی آزاد آشکار بین پروتئینهای وحشی و جهشیافته استفاده میکند و نیازمند ساختار پروتئین با فرمت Protein Data Bank و جایگاه اسیدآمینهای که قرار است در آن جهش رخ دهد، است. نتایج شامل اطلاعاتی در مورد جایگاه جهش، ویژگیهای ساختاری (دسترسی حلال، ساختار دوم و زاویه چرخش) و اطلاعات جامع در مورد تغییرات در ثبات پروتئین در شرایط 19 تعویض ممکن در یک جهش خاص اسیدآمینه است و نتایج را بر اساس 1538 جهش از دناتوراسیون حرارتی و 1603 جهش از دناتورسیون شیمیایی آزمایش میکند. در انتها چندین آزمایش اعتبار سنجی برای اطمینان از قابل اعتماد بودن و دقت کار انجام میدهد. بر این اساس بیش از 80 درصد دقت در پیشبینی را به همراه دارد (14). MuStab نیز برای پیشبینی تغییرات پایداری پروتئین بر اساس جایگزینی اسیدهای آمینه طراحی شدهاست.
در این مطالعه برای نخستین بار لایه سطحی
Bacillus thuringiensis israelensis (MH14) استخراج، وزن مولکولی آن تعیین و با میکروسکوپ نوری ارزیابی شد. همچنین، برای نخستین بار
پارا اسپورال بادی از اسپورهای این باکتری استخراج و با میکروسکوپ نوری بررسی شد و با ایجاد جهش نقطهای در توالی پروتئین CRY4Ba با استفاده از دو سرور CUPSAT و MaStab افزایش پایداری پروتئین پیشبینی شد و برخی ویژگیهای Slp و CRY4Ba از Bacillus thuringiensis israelensis (MH14) توسط سرور protparam بررسی شد.
.مواد و روشها
.سویه باکتری و شرایط کشت: باسیلوستورنجینسیس MH14از آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه اصفهان تهیه و در دمای30 درجه سانتیگراد در محیط BHIB [11] کشت داده شد. سویه یاد شده پس از کشت در محیط NA به شکل اسپور در دمای منفی 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد.
.آمادهسازی نمونه کریستال/ اسپور برای بررسی با میکروسکوپ نوری: اسمیری از مخلوط اسپور/ باکتری/ کریستال به روی لام قرار داده شده با حرارت تثبیت و با محلول کوماسیبلو G250 به مدت 3 دقیقه رنگ آمیزی شد. سپس با آب مقطر شسته، خشک و با میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی X 100 مشاهده شد.
.جداسازی و خالصسازی پارا اسپورالبادی: مخلوط اسپور/ کریستال از محیط NA در 5 میلیلیتر آب مقطر استریل جمعآوری و به مدت 10 دقیقه دور rpm 10000 برای نشست اسپورها سانتریفیوژ[12] و مایع رویی حاوی کریستالهای پروتئینی برای زدودن کامل اسپورها، 5 بار دیگر سانتریفیوژ شد. در نهایت، کریستالهای پروتئینی با سانتریفیوژ در دور rpm 19000 به مدت 30 دقیقه حاصل شدند (15) سپس، دو نمونه برای مشاهده میکروسکوپی تهیه شد: نمونه اول به طور مستقیم روی لام قرار داده، لاملگذاری و با میکروسکوپ مشاهده شد. نمونه دوم ابتدا با کوماسیبلو G250 رنگ آمیزی و پس از آن بامیکروسکوپ بررسی شد.
.تعیین غلظت پروتئین با معرف بردفورد [13]: برای تعیین غلظت پروتئین از روش برادفورد و از (BSA) Bovine serum albumin به عنوان استاندارد استفاده شد (16).
.مطالعات بیوانفورماتیکی [14]: توالی و ساختارسه بعدی پروتئین CRY4Ba از بانک اطلاعات پروتئین (PDB) بهدست آمد. با استفاده از سرور CUPSAT افزایش پایداری پروتئین با جهش نقطهای تصادفی بر اساس دناتوراسیون حرارتی و دناتوراسیون شیمیایی در ASP موقعیت 451 پیشبینی شد. جهشهای یکسان برپایه هر دو نوع دناتوراسیون انتخاب و با سرور MaStab نیز در رنجی از دما و اسیدیته بررسی و بهترین جهشی که پایداری را افزایش میداد پیشبینی شد. همچنین، جایگاه حفره در این پروتئین با استفاده از نرم افزار Molegro پیشبینی و جایگاه اتصال فلزات به این پروتئین بر اساس یافتههای NCBI شناسایی شد. توالی پروتئین Slp از Bacillus thuringiensis israelensis از NCBI و توالی پروتئین CRY4Ba از بانک اطلاعات پروتئین (PDB) به دست آمد و با استفاده از سرور protparam برخی ویژگیهای آنها بررسی شد.
.جداسازی لایه سطحی: هنگامی که جذب نوری سوسپانسیون حاوی باکتری در طول موج 600 نانومتر به 9/0 رسید سلولها سانتریفیوژ11 و دو بار توسط آب دو بار تقطیر شسته شدند و تحت تیمار 5 مولار گوانیدین هیدروکلراید به مدت 60 دقیقه در دمای اتاق قرار گرفتند. سپس به مدت 10 دقیقه با دور rpm 10000 سانتریفیوژ (15) و مایعرویی که حاوی پروتئین لایه سطحی است علیه 10میلیمولار CaCl2 دیالیز[15] شد (17).
.تحلیل پروتئین لایه سطحی توسط SDS page: برای انجام این تحلیل 10 میکرولیتر نمونه پروتئین با 10 میکرولیتر بافر نمونه مخلوط شده و به مدت 10 دقیقه در 100 درجه سانتیگراد جوشانده شد. آنگاه روی ژل پلی آکریل آمید 10 درصد جریان یافت؛ سپس، ژل با کوماسیبلو G250 رنگ آمیزی و برای حذف رنگهای اضافی رنگ بری شد.
.بررسی میکروسکوپی لایه سطحی باسیلوستورنجینسیس MH14: برای بررسی ریخت شناسی لایه سطحی مقداری از لایه سطحی خالص بر روی لام قرار گرفت. پس از خشک شدن در دمای اتاق ساختار آن توسط میکروسکوپ نوری مشاهده شد.
.نتایج
با توجه به اینکه باسیلوستورنجینسیس میتواند سم ضد حشرات تولید کند، غربالگری سویههای تولیدکننده کریستال پارااسپوررالبادی و مطالعه ساختار آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. برای بررسی اطلاعات بیشتر در مورد Cry toxin با استفاده از سرورهای موجود اطلاعاتی در مورد این سم حاصل شد. در این پژوهش ساختار و ویژگیهای سم Cry4Ba از Bacillus Thuringiensis Israelensis با یافتههای بیوانفورماتیکی بررسی شده است. بر اساس اطلاعات بهدست آمده از NCBI دلتا اندو توکسین سم حشرهکش است که در طی اسپورزایی تولید میشود. اندوتوکسین تولید شده به اپیتلیوم روده متصل میشود و با لیز سلولها به مرگ منجر میشود. همان گونه که در شکل 1 نشان داده شده، دلتا اندوتوکسین فعال شامل سه دومین[16] ساختاری است: دومین N انتهایی یا هلیکال یا دومین I، که در قرار گرفتن سم در غشا و ایجاد سوراخ نقش دارد؛ در حالی که دومین شماره II و III در اتصال به گیرنده نقش دارند. دومین شماره III یا دومین C انتهایی از لحاظ ساختاری به دومین متصل شونده به کربوهیدرات 6 (CBM6) شباهت دارد و امکان دارد که حشره به طور اختصاصی از واکنش پروتئین- پروتئین و یا پروتئین-کربوهیدرات توسط دومین شماره II و III تشخیص داده شود.
شکل 1- موقعیت قرارگیری سه دومین پروتئین CRY4Ba بر اساس اطلاعات بهدست آمده از NCBI.
اندوتوکسین تولید شده به اپیتلیوم روده حشرات متصل میشود و با لیز سلولها به مرگ منجر میشود.
از آنجاکه یافتن جایگاه اتصال به فلزات و مناطق حفاظت شده دارای اهمیت هستند و از طرفی ایجاد موتاسیون در این مناطق مطلوب نیست بنابراین، به کمک پایگاه اطلاعات NCBI جایگاه این مناطق مشخص شد. جایگاه اتصال به فلزات در همه Cry toxinها شامل: سه اسید آمینه بسیار حفاظت شده پرولین، والین و آسپارتیک اسید است. این سه اسیدآمینه جایگاه اتصال به فلزات هستند و میتوانند به Ca2+ و Na+ متصل شوند.
در مقایسه دومین شماره سه Cry4Ba با نه توالی مشابه (پروتئینهای کریستالی کشنده حشرات، هیپوتتیکال پروتئین و دلتا اندو توکسین) مشخص شد که سه اسیدآمینه حفاظت شده که در جایگاههای مشخصی از پروتئین قرار دارند و جایگاه اتصال به فلزات هستند در تمامی این نه توالی در سویههای مختلف باسیلوس تورنجینسیس بسیار حفاظت شده هستند. بهعلاوه توالی همه دلتا اندوتوکسینها شباهت بالایی به یکدیگر دارند.
در این پژوهش پارا اسپورالبادی باسیلوستورنجینسیس MH14برای بررسی بیشتر و تعیین شکل کریستالهای آن با روش ساده رنگ آمیزی کوماسی بلو G250 بررسی شد.
در مشاهدات میکروسکوپ نوری از لام تهیه شده از کریستال/ اسپور/ باکتری رنگآمیزی شده با کوماسیبلوG250 مطابق شکل 2 کریستالهای آزاد شده از اسپورها قابل تشخیص است. آبی رنگ بودن کریستالها تایید کننده ساختار پروتئینی آنهاست. ساختار لوزی شکل آنها نشاندهنده آن است که
پارا اسپورال بادی این سویه به شکل کریستالهای لوزی شکل است. اسپورها سفید رنگ و بیضی شکل هستند و سلولهای رویشی به شکل باسیلهای آبی دیده میشوند، کریستال/ اسپورها هم به شکل اجسام سفید رنگ در سلولهای آبی قابل مشاهده هستند که در واقع پارا اسپورالبادیهای ترشح شده از اسپور، اسپور را در برگرفته است که هم نشاندهنده آزاد شدن این کریستالهای پروتئینی از اسپور است و هم نشاندهنده تولید بالای این کریستالها از اسپور است به شکلی که اطراف اسپور سازندهاش را در برگرفتهاست (شکل 2).
شکل 2- تصویر میکروسکوپ نوری از لام تهیه شده از کشت کهنه باسیلوستورنجینسیس MH14. کریستالهای آزاد شده از اسپورها قابل تشخیص است، آبی رنگ بودن کریستالها تایید کننده ساختار پروتئینی آنهاست. ساختار لوزی شکل آنها نشاندهنده آن است که پارا اسپورال بادی این سویه به شکل کریستالهای لوزی شکل است. اسپورها سفید رنگ و بیضی شکل هستند. سلولهای رویشی به شکل باسیلهای آبی دیده میشوند. کریستال/ اسپورها هم به شکل اجسام سفید رنگ در سلولهای آبی قابل مشاهده هستند. بار نشان دهنده 1000 نانومتر است.
سپس نمونهخالص از پارا اسپورالبادی تهیهشد به این شکل که مخلوط اسپور/ کریستال از محیط NA در آب مقطر استریل جمع آوری و با دور rpm 10000 برای نشست اسپورها سانتریفیوژ و مایع رویی حاوی کریستالهای پروتئینی برای زدودن کامل اسپورها 5 بار دیگر سانتریفیوژ شد. در نهایت، کریستالهای پروتئینی با سانتریفیوژ در دور rpm 19000 به مدت 30 دقیقه حاصل شد. از پارا اسپورالبادیهای جداسازی شده دو لام تهیهشد یکی بدون رنگآمیزی و یکی رنگ شده با کوماسیبلو G250، همان گونه که در شکل 3 نشان داده شده، نمونه خالص پارا اسپورال بادی رنگ آمیزی نشده به شکل کریستالهای درشت چند وجهی (شکل 3-الف) و نمونه رنگ آمیزی شده با کوماسی بلو G250 به شکل کریستالهای آبی رنگ مشاهده میشود که تایید کننده جنس پروتئینی آنهاست (شکل3- ب). در شکل 3 کریستالهای درشت پارا اسپورال بادی مشاهده میشود اما همانگونه که در شکل 2 نشاندادهشده این کریستالها هنگامی که از اسپور رها میشوند به شکل کریستالهای کوچک لوزی شکل هستند اما پس از خالص شدن به شکل کریستالهای درشت مجتمع شدهاند که نشاندهنده تمایل این کریستالها برای مجتمعشدن پس از رهایی از اسپور است. شایان ذکر است که پس از استخراج پارا اسپورال بادی میزان پروتئین نمونه با معرف برادفورد اندارهگیری شد که بر اساس منحنی استاندارد میزان پروتئین 29 میکروگرم در 1 میلیلیتر بوده است.
شکل 3- (الف) و (ب) - تصویر میکروسکوپ نوری از پارا اسپورالبادیهای جداسازی شده از اسپور است.
این تصویر نشان دهنده تجمع کریستالهای پروتئینی و تشکیل کریستال درشت پارا اسپورال بادی است. بزرگ نمایی X40.
برای پیشبینی جایگاه حفره ساختار سه بعدی پروتئین Cry4Ba از بانک اطلاعات پروتئین (PDB) با PDB ID: 1W99 گرفته شد و با نرم افزار Molegro جایگاه حفرههایش پیشبینی شد. هر زیر واحد این پروتئین 11 حفره دارد در حالی که مجموع این سه زیر واحد در کنار هم حاوی 59 حفره است. جایگاه اتصال به فلزات که شامل سه اسید آمینه حفاظتشده آسپارتیکاسید موقعیت 626، پرولین موقعیت 484 و والین موقعیت 486 است با استفاده از نرم افزار Molegro در ساختار سه بعدی پروتئین Cry4Ba تعیین و مشخص شد که جایگاه حفاظت شده اتصال فلزات در ناحیه حفرههای پروتئین قرار ندارند.
از آنجا که Cry4Ba یک سم کشنده حشرات است افزایش مقاومت این پروتئن مطلوب است. بر این اساس کوشش شد که افزایش پایداری این پروتئین بر اساس جهش نقطهای در یک اسیدآمینه آن پیشبینی شود. برای این کار از دو سرور CUPSAT و MuStab استفاده شد. CUPSAT یک ابزار تحت وب برای پیشبینی تغییرات پایدار پروتئین بر اساس جهش نقطهای (جهش تک اسیدآمینهای) است. این برنامه از پتانسیل محیط ساختاری اتم خاص و توان زاویه پیچش برای پیشبینی Delta Delta G، تفاوت در انرژی آزاد آشکار بین پروتئینهای وحشی و جهشیافته استفاده میکند و نیازمند ساختار پروتئین با فرمت Protein Data Bank و جایگاه اسیدآمینهای که قرار است در آن جهش رخ دهد میباشد. نتایج شامل: اطلاعاتی در مورد جایگاه جهش، ویژگیهای ساختاری (دسترسی حلال، ساختار دوم و زاویه چرخش) و اطلاعات جامع در مورد تغییرات در ثبات پروتئین در شرایط 19 تعویض ممکن در یک جهش خاص اسیدآمینه است و نتایج را بر اساس 1538 جهش از دناتوراسیون حرارتی و 1603 جهش از دناتورسیون شیمیایی آزمایش میکند. در انتها چندین آزمایش اعتبار سنجی برای اطمینان از قابل اعتماد بودن و دقت کار انجام میدهد. بر این اساس بیش از 80 درصد دقت در پیشبینی را به همراه دارد (14) و MuStab نیز برای پیشبینی تغییرات پایداری پروتئین بر اساس جایگزینی اسیدهای آمینه طراحی شدهاست.
توالی و ساختارسه بعدی پروتئین CRY4Ba از بانک اطلاعات پروتئین (PDB) بهدست آمد. با استفاده از سرور CUPSAT افزایش پایداری پروتئین با جهش نقطهای تصادفی بر اساس دناتوراسیون حرارتی و دناتوراسیون شیمیایی در ASP موقعیت 451 پیشبینی شد. جدولهای 1 و 2 نشاندهنده نتایج پیشبینی پایداری Cry4Ba با جهش نقطهای بر اساس دناتوراسیون حرارتی و شیمیایی با استفاده از سرور CUPSAT در آسپارتیکاسید موقعیت 451 هستند. از بین جهشهای ایجاد شده جهشهایی که در هر دو مورد پایدار و دارای پیچش مطلوب و شامل: جایگزینی آسپارتیکاسید موقعیت 451 با اسیدهایآمینه LEU, ILE, MET, TRP, THR, PHE, TYR و HIS بودند انتخاب و با سرور Mustab در رنجی از شرایط اسیدیته و دما بررسی شدند. جایگزینی همه اسیدهای آمینه به جز IEU موجب کاهش پایداری میشدند. شرایط در دو دمای 37 و 25 درجه سانتیگراد و اسیدیته 1 تا 8 بررسی شد. نتایج این پیشبینی برای جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU در جدول 3 بیان شدهاست. بر اساس نتایج سرور Mustab پیشبینی شد که ممکن است از بین این جهشها جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU در شرایط اسیدیته 5 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین، اسیدیته 4 و دمای 37 درجه سانتیگراد با بیشترین ضریب اطمینان (93/23 درصد)، و پس از آن در شرایط اسیدیته 6 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین، اسیدیته 3 و دمای 37 درجه سانتیگراد با ضریب اطمینان 57/23 درصد موجب افزایش پایداری و مقاوت این سم شود. همانگونه که در جدول 3 مشاهده میشود جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU در شرایط اسیدیته قلیایی در هر دو دمای 25 و 37 درجه سانتیگراد موجب کاهش پایداری Cry4Ba میشود. همچنین، شرایط اسیدیته 1 و دمای 25 درجه سانتیگراد نیز باعث کاهش پایداری میشود.
جدول 1- نتایج سرور CUPSAT از ایجاد جهش نقطه ای بر اساس دناتوراسیون حرارتی در آسپارتیکاسید موقعیت451. پیشبینی میشود که جایگزینی آسپارتیکاسید موقعیت451 با اسیدهایآمینه والین، لوسین، ایزولوسین، متیونین، تریپتوفان، ترئونین، فنیلآلانین، تیروزین و هیستیدین دارای پیچش مطلوب و ساختار پایدار است.
جایگاه جهش |
|||||
جایگاه اسیدآمینه |
نوع اسید آمینه وحشی |
زنجیره |
PDB |
||
451 |
Asp |
A |
1W99 |
||
ویژگیهای ساختاری |
|||||
زاویه پیچش (ΨوΦ) |
درجه حلالیت |
نوع رشته |
|||
°1/119- °1/134- |
درصد 04/18 |
شیت |
|||
اسیدهای آمینه جهش یافته |
|||||
اسید آمینه |
پیچش |
پایداری کلی |
GΔΔ پیش بینی شده (kcal/mol) |
||
GLY |
نامطلوب |
ناپایدار |
97/2- |
||
ALA |
نامطلوب |
پایدار |
9/0 |
||
VAL |
مطلوب |
پایدار |
98/5 |
||
LEU |
مطلوب |
پایدار |
11/4 |
||
ILE |
مطلوب |
پایدار |
53/6 |
||
MET |
مطلوب |
پایدار |
83/0 |
||
PRO |
نامطلوب |
ناپایدار |
06/2- |
||
TRP |
مطلوب |
پایدار |
43/3 |
||
SER |
نامطلوب |
ناپایدار |
3/2- |
||
THR |
مطلوب |
پایدار |
71/0 |
||
PHE |
مطلوب |
پایدار |
99/2 |
||
GLN |
نامطلوب |
ناپایدار |
54/1- |
||
LYS |
نامطلوب |
پایدار |
81/3 |
||
TYR |
مطلوب |
پایدار |
28/3 |
||
ASN |
نامطلوب |
ناپایدار |
49/1- |
||
CYS |
مطلوب |
ناپایدار |
18/3- |
||
GLU |
نامطلوب |
پایدار |
5/6 |
||
ARG |
نامطلوب |
ناپایدار |
13/0- |
||
HIS |
مطلوب |
پایدار |
39/0 |
||
جدول 2- نتایج سرور CUPSAT از ایجاد جهش نقطه ای بر اساس دناتوراسیون شیمیایی در آسپارتیکاسید موقعیت451. پیشبینی میشود که جایگزینی آسپارتیکاسید موقعیت451 با اسیدهایآمینه لوسین، ایزولوسین، متیونین، تریپتوفان، ترئونین، فنیلآلانین، تیروزین و هیستیدین دارای پیچش مطلوب و ساختار پایدار است.
جایگاه جهش |
|||||
جایگاه اسیدآمینه |
نوع اسید آمینه وحشی |
زنجیره |
PDB |
||
451 |
Asp |
A |
1W99 |
||
ویژگیهای ساختاری |
|||||
زاویه پیچش (ΨوΦ) |
درجه حلالیت |
نوع رشته |
|||
°1/119- °1/134- |
درصد 04/18 |
شیت |
|||
اسیدهای آمینه جهش یافته |
|||||
اسید آمینه |
پیچش |
پایداری کلی |
GΔΔ پیش بینی شده (kcal/mol) |
||
GLY |
نامطلوب |
پایدار |
97/2- |
||
ALA |
نامطلوب |
پایدار |
9/0 |
||
VAL |
مطلوب |
ناپایدار |
98/5 |
||
LEU |
مطلوب |
پایدار |
11/4 |
||
ILE |
مطلوب |
پایدار |
53/6 |
||
MET |
مطلوب |
پایدار |
83/0 |
||
PRO |
نامطلوب |
پایدار |
06/2- |
||
TRP |
مطلوب |
پایدار |
43/3 |
||
SER |
نامطلوب |
پایدار |
3/2- |
||
THR |
مطلوب |
پایدار |
71/0 |
||
PHE |
مطلوب |
پایدار |
99/2 |
||
GLN |
نامطلوب |
پایدار |
54/1- |
||
LYS |
نامطلوب |
پایدار |
81/3 |
||
TYR |
مطلوب |
پایدار |
28/3 |
||
ASN |
نامطلوب |
پایدار |
49/1- |
||
CYS |
نامطلوب |
ناپایدار |
18/3- |
||
GLU |
نامطلوب |
پایدار |
5/6 |
||
ARG |
نامطلوب |
پایدار |
13/0- |
||
HIS |
مطلوب |
پایدار |
39/0 |
||
جدول 3- نتایج پیشبینی جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU در دو دمای 37 درجه سانتیگراد و 25 درجه سانتیگراد و اسیدیته 1 تا 8 با استفاده از سرور Mustab. نتایج نشان دهنده آن است که جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU در شرایط اسیدیته 5 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین اسیدیته 4 و دمای 37 درجه سانتیگراد با ضریب اطمینان 93/23 درصد؛ و پس از آن در شرایط اسیدیته 6 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین اسیدیته 3 و دمای 37 درجه سانتیگراد با ضریب اطمینان 57/23 درصد موجب افزایش پایداری و مقاوت این سم میشود. همچنین، این جایگزینی در شرایط اسیدیته قلیایی در هر دو دمای 25 و 37 درجه سانتیگراد و اسیدیته 1 و دمای 25 درجه سانتیگراد نیز باعث کاهش پایداری Cry4Ba میشود.
جایگزینیASP موقعیت 451 با IEU |
||
ضریب اطمینان |
دما (درجه سانتیگراد) |
اسیدیته |
کاهش پایداری |
37 |
8 |
کاهش پایداری |
25 |
8 |
04/23 |
37 |
7 |
86/22 |
25 |
7 |
57/23 |
37 |
6 |
04/23 |
25 |
6 |
93/23 |
37 |
5 |
21/23 |
25 |
5 |
93/23 |
37 |
4 |
21/23 |
25 |
4 |
57/23 |
37 |
3 |
04/23 |
25 |
3 |
04/23 |
37 |
2 |
86/22 |
25 |
2 |
86/22 |
37 |
1 |
کاهش پایداری |
25 |
1 |
از سوی دیگر باسیلوس تورنجینسیس در فاز رشد لگاریتمی، پروتئین سطحی تولید میکند. برای مطالعه بیشتر، این لایه توسط نمک گوانیدین هیدروکلراید استخراج شد. نتایج SDS page نشان دهنده حضور چند لایه پروتئینی بر روی ژل پلی آکریل آمید بود و یک باند قوی KD100 مشاهده شد (شکل 4).
شکل 4- نتایج SDS page پروتئین لایه سطحی
باسیلوستورنجینسیس MH14: مشاهده باند kD100
برای مقایسه آرایش پارا اسپورال بادی با پروتئین لایهسطحی تصویر میکروسکوپ نوری از لایهسطحی تهیه شد. همانطور که در شکل 5 نشان داده شده، تصویر میکروسکوپی لایهسطحی خالص نشان دهنده حضور کریستالهای درشت و صفحات گسترده از پروتئین لایه سطحی است که منومرهای آن که به شکل خود آرایه به یکدیگر اتصال یافته و آرایش منظمی پیدا کردهاند. سایز برخی از این صفحات کریستالی به بیش از 2 میکرومتر میرسد. البته برای کریستاله کردن لایه S معمولا از سطوحی مانند میکا، لیپوزوم و سیلیکون استفاده میشود. مطالعات نشان میدهد که خودآرایه لایه S باسیلوسها به روی سطوح هیدروفوب بهتر است. در پژوهشی که بر روی لایه S کالوباکتر انجام شد، شبکه کریستاله منظم در نمونههایی که به روی سیلیکون هیدروفوب کریستاله شده بودند یافت شد (18).
برای آنکه پروتئین Slp که در فاز لگاریتمی رشد تولید میشود را با پروتئین Cry4Ba مقایسه کنیم، توالی آنها را که از NCBI بهدست آمده بود با سرور protparam بررسی کرده، برخی ویژگیهای آنها را با یکدیگر مقایسه کردیم. مطابق جدول 4 اطلاعات بهدست آمده از سرور protparam گویای آن است که Slp از Bacillus thuringiensis israelensis فاقد اسیدآمینه سیستئین است و درصد حضور اسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین و هیستیدین بسیار پایین است. همچنین، اسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین، هیستیدین و سیستئین کمترین درصد حضور را میان اسیدهای آمینه پروتئین Cry4Ba دارند.
شکل 5- ساختار صفحات کریستالی پروتئین لایه سطحی باسیلوستورنجینسیس MH14با بزرگنمایی X 100 (الف) و X 40 (ب). علامت بار نشان دهنده 1000 نانومتراست.
جدول 4- درصد حضور برخی اسیدهای آمینه در پروتئینSlp و Cry4Ba از Bacillus thuringiensis israelensis بر اساس اطلاعات بهدست آمده از prot param. اسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین، هیستیدین و سیستئین کمترین درصد حضور را میان اسیدهای آمینه در هر دو پروتئین دارند.
نوع اسید آمینه |
Trp (W) |
Met (M) |
His (H) |
Cys (C) |
درصد حضور در پروتئین SlpA |
9/0 |
8/1 |
1 |
0/0 |
درصد حضور در پروتئین Cry4Ba |
4/1 |
6/1 |
1/1 |
2/0 |
.بحث و نتیجه گیری
نتایج مشاهده شده از کشت مخلوط اسپور کریستال گویای آزاد شدن کریستالهای پروتئینی از اسپورهاست. از آنجا که در رنگ آمیزی با کوماسی بلوG250 پروتئینها به رنگ آبی دیده میشوند، آبی شدن کریستالها در رنگ آمیزی با این رنگ اثبات کننده جنس پروتئینی این کریستالهاست که با یافتههای شریف[xvii] و همکارش در سال 1988 مطابقت دارد (19). باسیلوس تورنجینسیس باکتری است که در فاز اسپورزایی سمی کریستالی تولید میکند که کریستالهای تک مجتمع میشوند و پارا اسپورال بادیها را تولید میکنند (7) در لام تهیه شده از کریستالهای پروتئینی خالص کریستالهای درشتی مشاهده میشود که علت آن تجمع کریستالهای تک پس از آزاد شدن از اسپور و تشکیل کریستالهای درشت است. Cry4Ba از Bacillus thuringiensis israelensiیک سم منحصر به فرد برای از بین بردن لارو Ades و پشه آنوفل[xviii] است (20). پیشبینی جایگاه و تعداد حفرهها در Cry4Ba با استفاده از نرمافزار Molegro انجام و مشخص شد در هر زیر واحد این پروتئین 11 حفره وجود دارد. ولی پس از قرار گیری سه زیر واحد در کنار هم 59 حفره در سه زیر واحد Cry4Ba توسط نرمافزار Molegro تشخیص داده شد که نشاندهنده آن است که تجمع زیر واحدها در کنار هم به تشکیل آرایشی منجر میشود که تعداد زیادی حفره را در بر دارد. با توجه به اهمیت پایداری این سم در محیط کوشش شد افزایش پایداری این سم بر اساس جهش نقطهای پیشبینی شود. برای آنکه جهش در نقاط حفاطت شده مطلوب نیست این نقاط شناسایی و مشخص شد که سه اسیدآمینه والین، پرولین و آسپارتیکاسید در جایگاههای خاص در تمامی
Cry toxinها محل اتصال به فلزات و بسیار حفاظت شده هستند. به علاوه با استفاده از نرمافزار Molegro مشخص شد که این سه اسیدآمینه حفاظت شده در ناحیه حفره قرار ندارند. برای پیشبینی پایداری پروتئین از دو سرور CUPSAT و MuStab استفاده و پیشبینی شد که از بین جهشهای ایجاد شده بهترین جهش جایگزینی ASP موقعیت 451 با IEU در شرایط اسیدیته 5 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین اسیدیته 4 و دمای 37 درجه سانتیگراد با بیشترین ضریب اطمینان (93/23 درصد) است که موجب افزایش پایداری سم میشود.
باسیلوستورنجینسیس MH14که در این مطالعه استفاده شد پروتئین سطحی با وزن مولکولی KD100 را تولید کرد. پنا[xix] و همکارانش در سال 2006 از
Bacillus thuringiensis سویه GP1 پروتئین لایهسطحی KD100 را خالصسازی کردند که با یافتههای این پژوهش مطابقت دارد. لایه سطحی GP1 (Slp) 99 درصد با پروتئین EA1 از باسیلوس آنتراسیس شباهت دارد. EA1 پروتئینی است که در طول فاز اسپورزایی تولید میشود و تولیدش تحت کنترل پروتئین Sap است که هم در فاز لگاریتمی و هم فاز اسپورزایی تولید میشود. در مطالعه آنها برای نخستین بار مشاهده شد که Slp هم میتواند همانند پارا اسپورال بادی در بیماریزایی باکتری مؤثر باشد (15). با توجه به این یافتهها میتوان گفت Slp استخراج شده از
باسیلوستورنجینسیس MH14 با وزن مولکولی KD100 شباهت بالایی به KD Slp GP1100 دارد. همچنین، تصویر میکروسکوپ نوری تهیه شده از لایه سطحی خالص باسیلوس تورنجینسیس گویای حضور صفحات کریستالی درشت پروتئینی است که این کریستالها از لحاظ ریختشناسی شباهت بالایی به کریستالهای خالص پارا اسپورال بادی دارند. برای بررسی شباهتهای بین لایه سطحی و Cry toxin توالی Slp و Cry4Ba ازBacillus thuringiensis israelensis با استفاده از سرور Protparam بررسی شدند، که مشخص شد Slp از Bacillus thuringiensis israelensis فاقد اسیدآمینه سیستئین و درصد حضور اسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین و هیستیدین بسیار پایین است. همچنین، اسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین، هیستیدین و سیستئین کمترین درصد حضور را میان اسیدهای آمینه پروتئین Cry4Ba دارند. لوکرویچ[xx] و همکارش در سال 1989 اعلام کردند پروتئین لایه سطحی باسیلوس تورنجینسیس ساختار کمابیش هیدروفوبی است که فاقد اسیدهای آمینه سیستئین، متیونین و تریپتوفان است (5) این دادهها با اطلاعات بهدست آمده از بررسیهای بیوانفورماتیکی پروتئین Slp از
Bacillus thuringiensis israelensis مطابقت دارد.
بنابراین، میتوان گفت پروتئین سطحی باسیلوس تورنجینسیس که منومرهای آن به شکل کریستالهای درشت و صفحات گسترده خود آرایه میشوند، پروتئینی با وزن مولکولی KD100 است که با پروتئین Sap از باسیلوس آنتراسیس شباهت دارد. همچنین، این باکتری در فاز اسپورزایی کریستالهای چند وجهی کوچکی ترشح میکند که این کریستالها پس از آزاد شدن از اسپور، مجتمع میشوند وکریستالهای درشتترکه همان سم کشنده حشرات است را تشکیل میدهند. شباهتهایی از لحاظ درصد حضور اسیدهای آمینه بین پروتئین Slp و پروتئین Cry4Ba وجود دارد. به این شکل که درصد حضوراسیدهای آمینه تریپتوفان، متیونین، هیستیدین و سیستئین در هر دو پروتئین بسیار پایین است. با توجه به این مسأله و شباهت ساختاری کریستالهای این دو پروتئین و یافتههای پنا و همکارانش میتوان گفت ممکن است لایه سطحی باسیلوس تورنجینسیس که در سلول رویشی تولید میشود و
پارا اسپورال بادی، از لحاظ ساختار کلی و درصد حضور برخی اسیدهای آمینه شباهت دارند. همچنین، پیشبینی میشود که جایگزینی ASP موقعیت 451 با IEU در شرایط اسیدیته 5 و دمای 37 درجه سانتیگراد، همچنین، اسیدیته 4 و دمای 37 درجه سانتیگراد با ضریب اطمینان 93/23 درصد موجب افزایش پایداری سم میشود.
[1]- S- layer
[2]- Bacillus anthracis
[3]- Bacillus coagulans
[4]- Bacillus stearothermophilus
[5]-Bacillus thuringiensis
[6]- Parasporal body
[7]- Toxin
[8]- Exosporium
[9]- Inclusion body
[10]- Cologne University Protein Stability Analysis Tool
[11]- Brain heart infusion broth
[12]- Centrifuge
[13]- Bradford
[14]- Bioinformatics
[15]- Dialysis
[16]- Domain
[xvii]- Sharif
[xviii]- Anophele
[xix]- Pen˜a
[xx]- Luckevich