نوع مقاله : پژوهشی- فارسی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد تغذیه و غذای زنده، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندرانزلی، ایران
2 استادیار شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و مناطبع طبیعی گرگان، ایران
3 دانشجوی دکتری میکروبیولوژی، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندرانزلی، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction:The intestinal microbiota of fish belongs to different species compare to terrestrial animals, mainly Gram-negative bacteria are predominant. Despite importance as probiotic, gram-positive bacteria like Lactobacillus Sp. are minor constitutes of gut microbiota. The aim of this study was to investigate the possibility of modulation of Kutum intestinal microbiota and elevation of lactic acid bacteria (LAB) levels through administration of yeast based prebiotic.
Materials and methods: The study was performed as randomized design with 5 treatments and 3 replications in which kutum were fed different levels, 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 % of yeast based prebiotic for 60 days. At the end of the trial, culture based analysis of intestinal microbiota include lactic acid bacteria levels, total bacteria and obligatory anaerobic bacteria were performed by using MRS, TSA, SPS media. Also, the isolated lactic acid bacteria species were determined by biochemical test.
Results: The highest and lowest lactic acid bacteria levels observed in 0.5 % treatment and control treatment, respectively (P value > 0.05). Also, administration of 0.5 % yeast based prebiotic significantly increased total viable bacteria (P value > 0.05). The highest and lowest obligatory anaerobic bacteria were recorded in control and 0.5 and 1 % treatment (P value> 0.05). The biochemical test revealed isolation of three species Lactobacillus plantarum, L. caseie, L. acidophilous in the intestinal microbiota after administration of yeast based prebiotic.
Discussion and conclusion: The results of this study determined that administration of 0.5 % yeast based prebiotic significantly modulates the intestinal microbiota of kutum fry toward potentially beneficial communities (i.e LAB).
کلیدواژهها [English]
مقدمه
طیف گستردهای از میکروبهایی که در محیطهای آبی، خاکی، رسوبات و غذا یافت میشوند در دستگاه گوارش ماهیان نیز متمرکز شده و میکروبیوتای رودهای را تشکیل میدهند. اگرچه حضور باکتریهای بومی در دستگاه گوارش ماهیان شناخته شده است، اما اطلاعات محدودی در زمینه جوامع میکروبی، استقرار، تنوع و مهمتر از همه امکان تغییر آن به سمت جوامع باکتریایی مفید وجود دارد (1). ترکیب و ساختار میکروبیوتای روده ای ماهی به گونهای است که تحت تأثیر محیط پیرامون قرارگرفته و گونههای مختلف میکروبی بر سر جایگاههای محدود اتصال، مواد مغذی و انرژی قابل دسترس با هم رقابت میکنند. اگر چه ترکیب میکروبیوتای روده به عواملی چون ژنتیک، تغذیه و محیط بستگی دارد ولی بهطور کلی دستگاه گوارش ماهی دارای جمعیتی معادل 108 تا 107 باکتری به ازای هر گرم وزن روده است (2). حضور طبیعی میکروبیوتای بومی و حفاظتی در دستگاه گوارش از طریق مکانیسم حذف رقابتی، گسترش و تکامل سیستم ایمنی را به همراه داشته و به منزله کلید برای حفظ سلامت ماهی عمل میکند (3).
پربیوتیکها، ترکیبات غذایی غیر قابل هضمی هستند که باعث تحریک رشد و تکثیر یک یا تعداد محدودی از باکتریهای روده شده و بدین ترتیب سلامت میزبان را بهبود میبخشند (4). این ترکیبات غذایی که قابل تخمیر هستند، بستر مناسبی را برای رشد باکتریهای پروبیوتیکی بخصوص لاکتوباسیلوسها و بیفیدوباکترها فراهم کرده و سبب افزایش تعداد و غالبیت آنها میشوند (5). گزارشهای محدودی درباره امکان تغییر میکروبیوتای روده ای آبزیان از طریق به کارگیری پربیوتیکها در جیره غذایی وجود دارد (6) و هنوز بسیاری از جنبههای آن ناشناخته مانده است (7). از جمله مطالعات انجام شده در این زمینه میتوان به بررسی آثار پربیوتیک الیگوفروکتوز و اینولین بر میکروبیوتای رودهای ماهی توربوت (8)، فیل ماهی (9)، ماهی چار قطبی (10) و تاس ماهی سیبری (11) اشاره کرد. با وجود این اطلاعات محدود، امکان ایجاد تغییر در میکروبیوتای رودهای ماهی سفید به سمت جوامع بالقوه مفید (لاکتوباسیلوسها) با استفاده از پربیوتیک تاکنون بررسی نشده است.
بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین پتانسیل تغییر میکروبیوتای روده ای و سوق دادن آن به سمت جوامع بالقوه مفید با استفاده از سطوح مختلف پربیوتیک مخمری در جیره غذایی انجام شد.
.مواد و روشها
این مطالعه در ایستگاه تغذیه و غذای زنده شمال کشور واقع در ساحل بندر انزلی انجام شد. تعداد 25 عدد بچه ماهی سفید بازای هر تانک فایبرگلاس با میانگین وزن اولیه 06/0 ± 15/1 گرم تأمین شده و به شکل تصادفی در 15 تانک فایبرگلاس100 لیتری که تا 80 لیتر آبگیری شده بود توزیع شدند. بچه ماهیها با سطوح مختلف پربیوتیک مخمری (صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد به ازای کیلوگرم جیره) به مدت 60 روز تغذیه شدند. پربیوتیک مورد استفاده در این مطالعه یک محصول تجاری تولید شده از مخمر خشک بود.
در انتهای دوره به منظور بررسی آثار احتمالی پربیوتیک مخمری بر جوامع باکتریایی میکروبیوتای رودهای، تعداد باکتریهای اسید لاکتیک، تعداد کل باکتریهای بیهوازی و نیز تعداد کل باکتریهای زیستپذیر در روده بچه ماهی سفید تعیین شد. بدین ترتیب که در انتهای دوره بهطور تصادفی نمونهبرداری از ماهیان انجام شد و برای از بین بردن کامل باکتریهای موجود در سطح خارجی بدن بچه ماهیها، به مدت 60 ثانیه در محلول بنزالکونیوم کلراید 1/0 درصد شسته شده و پس از آن دوباره با آب استریل شستشو داده شد (12).
نمونههای روده پس از تخلیه کامل محتویات، توزین و برای هموژن نمودن به هاون چینی استریل منتقل شد. پس از هموژن کردن نمونههای روده با استفاده از سرم فیزیولوژی استریل رقتهای 1-10 تا 7-10 تهیه شد. از رقتهای تهیه شده، تحت شرایط کاملاً ضد عفونی حجمی معادل 1/0 میلیلیتر برداشته شد و به محیطهای کشت Tryptic Soy Agar یا TSA (به منظور تعیین تعداد کل باکتریهای زیستپذیر موجود در میکروبیوتای روده)، محیط کشتDeMan, Rogosa and Sharpe یا MRS (برای تعیین تعداد باکتریهای اسید لاکتیک) و محیط کشت Sulfite Polymyxin Sulfadiazine (برای تعیین تعداد کل باکترهای بیهوازی) منتقل و در سطح پلیت پخش شد (10). انکوباسیون پلیتها برای بررسی تعداد باکتریهای اسید لاکتیک در دمای اتاق و به مدت 5 روز انجام شد (13). برای کشت باکتریهای بیهوازی اجباری با استفاده از جار بیهوازی و کل باکتریهای زیستپذیر در دمای 30 درجه سانتیگراد انکوباسیون انجام شد. پس از سپری شدن زمان انکوباسیون، باکتریهای هر پلیت توسط دستگاه جدایه شمار[1] شمارش و برحسب لگاریتم واحد جدایه[2] در وزن روده محاسبه شد (9).
.تعیین جنس و گونه از طریق آزمونهای .بیوشیمیایی: با توجه به اهمیت باکتریهای اسید لاکتیک به عنوان پروبیوتیک، هریک از جدایههای به دست آمده در پلیتهای MRS آگار پس از شمارش، براساس رنگ، شفافیت، اندازه و ظاهر آنها در پلیتهای MRS آگار کشت مجدد داده شده و در جار بیهوازی در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت قرار گرفت. پس از رشد، هر کدام به طور جداگانه در MRS مایع تلقیح، روی آنها پارافین مایع استریل ریخته و در انکوباتور 30 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت نگهداری شد. سپس، در هر یک از لولهها 2/0 میلیلیتر گلیسرول 30 درصد ریخته شد. محتویات لوله در ویالهای اپندورف استریل 5/1 میلیلیتری ریخته شده و در فریزر منفی 80 درجه سانتیگراد برای مطالعات تشخیص گونهای نگهداری شد.
آزمونهای کاتالاز، KOH، حرکت و رنگآمیزی به روش گرم روی جدایهها انجام شد. به منظور مشاهده رشد باکتریهای اسید لاکتیک در اسیدیتههای متفاوت، محیط کشت MRS مایع تهیه شده و قبل از استریل کردن به آن قطره قطره HCL یک نرمال تا رسیدن به اسیدیته 4/4 اضافه شد. برای اسیدیته قلیایی هم از هیدروکسید پتاسیم استفاده شد تا زمانی که اسیدیته به 6/9 رسید (10). همچنین، محیط کشت MRS مایع با 5/6 درصد NaCl تهیه و در آن کشت انجام شد. نمونهها در دمای 30 درجه سانتیگراد قرار گرفته و تا 7 روز رشدشان با لوله شاهد مقایسه و بررسی شد. بهعلاوه رشد جدایهها در دماهای 10، 15 و 45 درجه تا مدت یک هفته بررسی شد (14 و 15). برای انجام آزمایش تخمیر قند از ترکیبات محیط MRS مایع استفاده شد و به جای گلوکز و عصاره گوشت هر بار به آن یک درصد از هر یک از قندهای مورد بررسی اضافه شد. پس از تلقیح، روی محیطها پارافین مایع استریل ریخته شده و در انکوباتور با دمای 30 درجه سانتیگراد قرار گرفت و نتیجه تا 7 روز بررسی شد (16- 18).
.تجزیه و تحلیل دادهها: با توجه به نرمال بودن دادهها برای بررسی وجود یا عدم وجود اختلاف از تحلیل واریانس یکطرفه[3] و آزمون توکی استفاده شد. برای رسم نمودارها از برنامه اکسل (2003) و برای تجزیه و تحلیل دادهاد از نرم افزار SPSS (ویرایش 13) استفاده شد.
.نتایج
همانطور که در جدول 1 نشان داده شده است، گونههای L. plantarum، casei Lو L. acidophilus به ترتیب در 16، 7 و 3 کلونی جدا شده تشخیص داده شد؛ و همانطور که جدول 2 ملاحظه میشود در تیمارهای 5/0 و 1 درصد بیشترین تنوع گونهای جدا شده تشخیص داده شد.
آثار سطوح مختلف پربیوتیک مخمری بر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک (برحسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید در شکل 1 نشان داده شده است. استفاده از سطح 5/0درصد از پربیوتیک مخمری بهطور معناداری سبب افزایش باکتریهای لاکتو باسیلوس در میکروبیوتای رودهای شد (05/0 >P value). تعداد باکتریهای لاکتیک در تیمار شاهد کمتر از حد قابل شمارش از نظر آماری (بین 30 تا 300 جدایه در پلیت) بود. در تیمارهای تغذیه شده با پربیوتیک مخمری سطوح مختلف باکتریهای لاکتوباسیلوس مشاهده شد که بیشترین میزان آن در تیمار 5/0 درصد و کمترین میزان در تیمارهای 5/1 و 2 درصد بهدست آمد. از نظر آماری اختلاف معناداری بین تیمارهای 5/1 و 2 درصد از نظر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک مشاهده نشد (05/0 <P value).
شکل 1- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونهای (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
جدول 1- تقسیم بندی بیوشیمیایی گونههای لاکتوباسیلوس جدا شده از روده بچه ماهی سفید
گونههای احتمالی جنس لاکتوباسیلوس |
L. acidophilus |
L. casei |
L. plantarum |
تعداد کلونی جدا شده |
3 |
7 |
16 |
حضور دی آمینوپیملیک اسید |
+ |
+ |
+ |
تولید دی اکسید کربن از گلوکز |
- |
- |
- |
تولید آمونیاک از آرژنین |
- |
- |
- |
رشد در دمای 10 درجه سانتیگراد |
+ |
+ |
+ |
رشد در دمای 15 درجه سانتیگراد |
+ |
+ |
+ |
رشد در دمای 45 درجه سانتیگراد |
- |
+ |
- |
گلیسرول |
+ |
- |
+ |
ال - آرابینوز |
- |
- |
+ |
ریبوز |
+ |
+ |
- |
دی - گزیلوز |
- |
- |
- |
گالاکتوز |
+ |
+ |
- |
رامنوز |
+ |
+ |
- |
اینوزیتول |
+ |
+ |
+ |
مانیتول |
+ |
+ |
+ |
سوربیتول |
+ |
+ |
+ |
1- متیل – دی- مانوزید |
- |
- |
+ |
1- متیل – دی- گلوکوزید |
- |
- |
+ |
ان – استیل - گلوکوزآمین |
+ |
+ |
+ |
آمیگدالین |
+ |
+ |
+ |
آربوتین |
+ |
+ |
+ |
ایزولین |
+ |
+ |
+ |
سالیسین |
+ |
+ |
+ |
سلوبیوز |
+ |
+ |
+ |
مالتوز |
+ |
+ |
+ |
لاکتوز |
+ |
+ |
+ |
ملیبیوز |
- |
- |
+ |
سوکروز |
+ |
+ |
+ |
تری هالوز |
+ |
+ |
+ |
ملیزیتوز |
+ |
+ |
+ |
دی- رافینوز |
- |
- |
- |
نشاسته |
+ |
+ |
- |
گزیلیتول |
- |
- |
- |
2- جنتیبیوز |
+ |
+ |
+ |
دی- تورانوز |
- |
- |
- |
دی- تاگاتوز |
+ |
+ |
- |
دی- ارابیتول |
- |
- |
+ |
گلوکونات |
+ |
+ |
- |
2- کتو - گاوکونات |
- |
- |
- |
5- کتو - گلوکونات |
+ |
+ |
- |
جدول 2- گونههای لاکتوباسیلوس جدا شده از میکروبیوتای روده ای بچه ماهی سفید تغذیه شده با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری
تیمار |
درصد پربیوتیک مخمری |
L. plantarum |
L .casei |
L. acidophilus |
1 |
صفر |
_ |
_ |
_ |
2 |
5/0 |
+ |
+ |
+ |
3 |
1 |
+ |
+ |
_ |
4 |
5/1 |
+ |
_ |
_ |
5 |
2 |
+ |
_ |
_ |
مقادیر تعداد کل باکتریهای زیست پذیر[4] (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای روده ای بچه ماهی سفید در اثر تغذیه با سطوح مختلف پربیوتیک مخمری در شکل 2 نمایش داده شده است. همانطور که در شکل مشخص است تیمارهای 5/0، 1 و 5/1 درصد پربیوتیک مخمری سبب افزایش معناداری تعداد کل باکتریها در میکروبیوتای روده ای شدند (05/0 >P value). از نظر آماری اختلاف معناداری بین تیمارهای یاد شده و تیمارهای شاهد و 2 درصد پربیوتیک مخمری مشاهده شد
(05/0 >P value). بیشترین میزان تعداد کل باکتریهای زیستپذیر مربوط به تیمارهای 5/0 و 1 درصد پربیوتیک مخمری بود که بین آنها اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0 <P value). به همین ترتیب کمترین میزان تعداد کل باکتریهای زیستپذیر مربوط به تیمارهای شاهد و 2 درصد پربیوتیک مخمری بود که اختلاف معناداری بین این دو تیمار مشاهده نشد (05/0 <P value).
تعداد کل باکتریهای بی هوازی اجباری نیز در اثر تغذیه با پربیوتیک مخمری تغییراتی نشان داد (شکل 3). بیشترین میزان باکتریهای بیهوازی اجباری در تیمار شاهد مشاهده شد که اختلاف معناداری با سایر تیمارها داشت (05/0 >P value). کمترین میزان باکتریهای بیهوازی اجباری مربوط به تیمارهای 5/0 و 1 درصد بود که اختلاف معناداری بین آنها وجود نداشت
(05/0 <P value). اگرچه تعداد کل باکتریهای بیهوازی در تیمارهای 5/1 و 2 درصد بیشتر از دو تیمار فوق بود ولی کاهش معناداری نسبت به تیمار شاهد در این دو تیمار مشاهده شد (05/0 >P value).
نتایج مربوط به محاسبه سهم باکتریهای اسید لاکتیک (باکتریهای بالقوه مفید پروبیوتیکی) در میکروبیوتای رودهای در جدول 3 آمده است. همانطور که در شکلهای 1 و 2 مشاهده شد نسبت باکتریهای اسیدلاکتیک به تعداد کل باکتریهای زیستپذیر در تیمار 5/0 درصد بهطور معناداری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0 >P value). با توجه به اینکه هیچ باکتری لاکتوباسیلوسی در تیمار شاهد مشاهده نشد سهم آنها در میکروبیوتای رودهای صفر بود. کمترین سهم باکتریهای اسید لاکتیک در میکروبیوتای رودهای مربوط به تیمار 2 درصد بود که اختلاف معناداری با سایر تیمارها داشت (05/0 >P value).
شکل 2- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر تعداد کل باکتریهای زیستپذیر (برحسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونها (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند
(05/0 >P value).
شکل 3- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر تعداد کل باکتریهای بیهوازی اجباری (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونهای (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
جدول 3- نسبت (درصد) باکتریهای لاکتوباسیل به تعداد کل باکتریهای زیستپذیر میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید در اثر تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری
|
شاهد |
5/0 درصد |
1 درصد |
5/1 درصد |
2 درصد |
نسبت LAB به TVC |
d 00/0 ± 000/0 |
a 24/0 ± 106/1 |
b 09/0 ± 10/0 |
ab30/0 ± 11/0 |
c 07/0 ± 04/0 |
اعداد (میانگین ± انحراف معیار) در یک ردیف با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
.بحث و نتیجه گیری
یکی از مهمترین ویژگیهای میکروبیوتای دستگاه گوارش آبزیان تنوع گونهای است بهطوریکه گستره وسیعی از جوامع باکتریایی در آن وجود دارند (7). مطالعات انجام شده نشان داده است که عواملی چون تغذیه، محیط روده، سن، موقعیت جغرافیایی، عوامل محیطی و استرس بر تنوع و ترکیب میکروبیوتای رودهای اثر دارند (19 و 20). از بین موارد بیان شده، تغذیه یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به تغییر در میکروبیوتای روده ای منتج شود (7). ازاین رو تا به امروز آثار کاربرد مواد مختلف در جیره از جمله مکملهای غذایی چون پرو و پربیوتیکها بر ترکیب جوامع باکتریایی در میکروبیوتای رودهای بررسی شده است (21). با وجود اینکه این تغییر، فرآیندی پیچیده بوده که روند آن بهطور کامل مشخص نشده است ولی شناخت هرچه بیشتر آن میتواند استفاده از روشهای مبتنی بر دستکاری میکروبیوتای دستگاه گوارش آبزیان را به عنوان یک راهبرد برای جلوگیری از بروز بیماریهای باکتریایی و به تبع آن کاهش مصرف آنتیبیوتیک میسر سازد (9).
در مطالعه حاضر مشخص شد که تعداد
لاکتوباسیلوسها (شکل 1) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 5/0 درصد پربیوتیک مخمری به طور معناداری نسبت به تیمارهای شاهد، 5/1 و 2 درصد افزایش یافت. در حالیکه در تیمار شاهد اثری از رشد باکتریهای اسیدلاکتیک مشاهده نشد. نتایجی مشابهی در مطالعه حسینی فر[v] و همکاران گزارش شده است که حاکی از افزایش معنادار سطوح باکتریهای اسید لاکتیک در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی فیل[vi] پس از بهکارگیری سطوح مختلف (صفر، 1 و 2 درصد) پربیوتیک مخمری بهدست آمده از مخمر نانوایی غیرفعال[vii] بود (9). همچنین، در مطالعه دیگری روی ماهی سفید افزایش معناداری در تراکم لاکتوباسیلوسها در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید تغذیه شده با جیرههای غذایی حاوی پروبیوتیک و ویتامین ث مشاهده شد (22). ایری[viii] و همکاران نیز در بررسی تغذیهای روی بچه ماهی ازون برون مشاهده کردند که فروکتوالیگوساکارید (به عنوان پربیوتیک) سبب افزایش تعداد باکتریهای اسید لاکتیک میشود (23). همچنین، استفاده از گالاکتوالیگوساکارید (پربیوتیک) بهطور معناداری سبب افزایش تعداد باکتریهای اسید لاکتیک در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی نورس کلمه شد (24).
همانطور که شکلهای 1 تا 3 نشان میدهند تعداد کل باکتریها بهطور معناداری در تیمار 5/0 و 1 درصد افزایش یافته و در همین تیمارها کاهش معنادار تعداد باکتریهای بیهوازی اجباری و افزایش معنادار باکتریهای اسیدلاکتیک دیده میشود (05/0 >P value). در تایید این نتایج رولو[ix] و همکاران کاهش تعداد باکتریهای بیهوازی اجباری میکروبیوتای روده ای را در اثر استفاده از پروبیوتیک گزارش کردهاند (25).
افزایش سطوح لاکتوباسیلوسها در میکروبیوتای رودهای پس از بهکارگیری پربیوتیک مخمری در جیره بهعنوان پربیوتیک احتمالاً به علت تأمین نیازهای غذایی است؛ زیرا لاکتوباسیلوسها قادر نیستند آنزیمهای تجزیه کننده خارج سلولی تولید کنند و به همین علت برای رشد به میکروارگانیسمهای دیگری وابستهاند. با توجه به اینکه پربیوتیک استفاده شده در این مطالعه محصولی مخمری است، ممکن است فراهم شدن آنزیمها، RNA، نوکلئوتیدهای آزاد، متابولیتهای مختلف، ویتامینها و آمینواسیدها بوده که بستر رشد لاکتوباسیلوسها را فراهم آورده است (26).
بررسیهای تشخیصی بیوشیمیایی انجام شده نشان داد گونههای غالب لاکتوباسیلوس جدا شده از میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید پس از تغذیه با پربیوتیک مخمری شامل L. plantarum، L. caseiو
L. acidophilus بودند. در مطالعه انجام شده در زمینه بررسی میکروبیوتای دستگاه گوارش کپور ماهی پرورشی نیز این گونهها بهعنوان لاکتوباسیلوسهای غالب جدا شده اند (27). با این وجود قمی[x] و همکاران گونههای L. brevis، L. plantarum، Lactococcus lactisرا بهعنوان گونههای غالب لاکتوباسیلوس جدا شده از میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید پس از مکملسازی جیره غذایی با پروبیوتیک و ویتامین ث گزارش کردند (22).
شاخصهای داخلی و خارجی بسیاری از جمله فرم دستگاه گوارش، دمای آب، روش پرورش، نوع جیره غذایی نوسانات فصلی و طول روز میتوانند بر ترکیب میکروبیوتای دستگاه گوارش اثر گذار باشند (1). اطلاعات محدودی در ارتباط با آثار این عوامل وجود دارد. از جمله این بررسیها میتوان به مطالعه حاجی[xi] و همکاران در سال 2004 اشاره کرد. که مؤید اثر دمای آب بر حداکثری لاکتوباسیلوسهای دستگاه گوارش کپور بود بهطوریکه در دمای بالای 20 درجه سانتیگراد بیشتر گونه L. lactis و در دمای 4 تا 10 درجه سانتیگراد بیشتر Lactococcus ranolactis مشاهده شد (28). با این حال مطالعهای تاکنون درخصوص تعیین اثر عوامل یاد شده بر ترکیب گونهای لاکتوباسیلوسها در میکروبیوتای روده ای ماهی سفید و حداکثر شدن آنها انجام نشده است.
مطالعات انجام شده نشان داده است که گونههای لاکتوباسیلوس تشخیص داده شده در بررسی حاضر زمانیکه با مدیریت تغذیهای در میکروبیوتای دستگاه گوارش غالب میشوند موجب افزایش رشد و افزایش ایمنی ماهی میشوند (29- 31) در نتیجه استفاده از سطح 5/0 درصد پربیوتیک مخمری برای تغییر ترکیب میکروبیوتای رودهای بهسمت جوامع بالقوه مفید با خواص پروبیوتیکی پیشنهاد میشود.
.تشکر و قدردانی
از همه کارکنان محترم ایستگاه تحقیقاتی تغذیه و غذای زنده بندر انزلی و جناب آقای مهندس مهران الماسی برای حمایت مالی از این پژوهش، تشکر و قدردانی میشود.