نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشگاه شاهرود، ایران
2 استادیار زیست شناسی مولکولی، گروه پژوهشی بیوتکنولوژی، دانشگاه شاهرود، ایران
3 استادیار بیوشیمی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران،
4 استادیار زیست شناسی مولکولی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
5 استادیار بیماری شناسی گیاهی، گروه پژوهشی بیوتکنولوژی، دانشگاه شاهرود، ایران
6 کارشناس گروه شانکر مرکبات، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction:Bacterial phytopathogens have a great impact on yield loss. In between, the causative agent of citrus canker Xanthomonas citri subsp. citri (Xcc), has influenced citri culture worldwide.
Materials and methods: Antimicrobial efficacy of Aspergillus awamori K-03 secrotome was tested against 26 strains of Xanthomonas citri ssp. citri using disc diffusion method.
Results: The secretome managed to control other Gram positive and negative bacterial pathogens including Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus and Erwinia amylovor. The secretome was heat stable and remained active in wide ranges of pH (4-9).
Discussion and conclusion: Our result demonstrates that the A. awamori K-03 secretome has antimicrobial activity and can be used as a biocontrol agent.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
بیماری باکتریایی شانکر آسیایی مرکبات از جمله بیماریهای باکتریایی است که بر روی درختان میوه ایجاد میشود. عامل این بیماری دارای دو تیپ متفاوت A و *A است. اگرچه سویههای تیپ A در بیشتر مناطق کشت و تولید مرکبات دیده میشود ولی سویههای تیپ *A تنها در هند، تایلند و کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله ایران شناسایی شدهاند و دامنه میزبانی آنها تنها محدود به درخت لیموترش است. این بیماری در سال 1899 برای نخستین بار در ژاپن بر روی برگهای واشنگتن ناول مشاهده شد ولی نامی برای آن مشخص نشد (1). برگر و همکاران[1] شانکر را به عنوان بیماری جدید معرفی کردند (2). این بیماری نخستین بار در ایران بر روی لیموی مکزیکی از منطقه کهنوج استان کرمان بهوسیله علیزاده و رحیمیان[2]گزارش شد (4). رحیمیان و همکاران[3] گسترش شانکر را در استانهای جنوبی بررسی و گزارش کردند این بیماری در بیشتر باغات استان هرمزگان، کهنوج و تعدادی از باغات جیرفت و سیستان و بلوچستان وجود دارد. همچنین، درختان لیموترش به پاتوتیپهای موجود حساسیت بالایی داشته ولی ارقام پرتقال، نارنگی و نارنج حساسیت کمتری دارند (5 و 6).
عامل بیماری شانکر مرکبات باکتری گرم منفی Xanthomonas citri ssp. citri است که بر روی محیطهای کشت کلونیهای زرد رنگ ایجاد میکند. درجه حرارت بهینه برای رشد این باکتری 28 تا 32 درجه سانتیگراد است. عامل بیماری در حاشیه زخمهای ایجاد شده روی برگ، میوه و سرشاخهها تا زمان ریزش آنها باقی میماند، در حالی که در خاک فقط چند روز میتواند زنده بماند (7).
علایم این بیماری شامل: زخمهای برآمده و نکروتیک مشخص بر روی برگها، ساقه و میوه است. شدت بیماری باعث ریزش برگها، بدشکلی میوهها، ریزش پیش از موقع میوهها، خشکیدگی سر شاخهها و ضعف عمومی درخت است. البته این بیماری سیستمیک نیست و فقط باعث زخمهای موضعی میشود (3، 8 و 9). شانکر باکتریایی به کمک قطرات باران و یا آب جاری و یا دستزدن به گیاهان و یا از طریق ابزار آلوده و مواد آلوده گیاهی انتقال مییابد. کنترل بیماری شانکر، از طریق بهداشت، شیوههای از بین بردن و از طریق چندین بار اسپری کردن سموم مسی، محلول بوردو و یا آنتیبیوتیکها انجام میشود (6 و 7).
با توجه به اهمیت استفاده از استراتژی مبارزه زیستی بهعنوان یکی از روشهای کنترل عوامل بیماریزا، در این تحقیق توانایی آنتاگونیستی عصاره خام مجموعهای از جدایههای قارچی برای استفاده در بیوکنترل بیماری شانکر مرکبات بررسی شد.
مواد و روشها
نمونهبرداری و جداسازی قارچ از خاک
نمونهبرداری از خاک باغات نواحی شمال کشور (استانهای گلستان و مازندران) و جنوب کشور (استانهای هرمزگان، فارس و کرمان) در تابستان 1390 انجام شد. از هر یک از نمونههای خاک، سری رقتی[4] تهیه و بر روی محیط PDA (پپتون، گلوکز و آگار) کشت و در دمای 30 درجه سلسیوس و در تاریکی به مدت یک هفته انکوبه شد. جدایههای بهدست آمده از هر یک از نمونههای خاک به ظروف پتری حاوی محیط کشت آب آگار منتقل و با گرفتن تک اسپور از آنها و انتقال به محیط PDA دیگری خالص شد.
تهیه عصاره خام[5]از هر یک از جدایههای قارچ
برای تهیه عصاره خام از حاشیه کشت هفت روزه هر یک از جدایهها، دو قطعه از محیط کشت قارچ حاوی ژلوز محیط کشت، به ابعاد تقریبی (1 ×1 سانتیمتر) حاوی 106 × 75 سلول اسپور بهطور تقریبی، جدا و در فلاسک ارلن مایر شامل: 100 میلیلیتر محیط PDB (شامل: 4 گرم پپتون، 20 گرم گلوکز) ریخته شد و به مدت 20 روز در شیکر انکوباتور با دور rpm 180 و دمای 30 درجه سلسیوس نگهداری شد. محیط کشت حاوی میسلیومهای قارچی، با عبور از کاغذ صافی فیلتر شد. مایع عبوری از صافی با حجم برابری از اتیل استات مخلوط و به مدت یک ساعت در دمای 20 منفی درجه سلسیوس قرار داده شد و به مدت 30 دقیقه در
g× 11627 سانتریفیوژ شد. عصاره با استفاده از تبخیر چرخشی در دستگاه SpeedVac Eppendorf/Hamburg/Germany) Concentrator) به میزان 10 برابر غلیظ شدند. تمامی عصارهها در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند (10-13).
سنجش فعالیت آنتیمیکروبیال عصارههای قارچی
عصاره 20 قارچ برای سنجش فعالیت آنتیباکتریالی در مقابل 26 سویه از باکتری زانتوموناس و همچنین، سایر باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی دیگر، از جمله Escherichia coli، Bacillus subtilis، Pseudomonas fluorescens، Salmonella typhi، Staphylococcus aureus و Erwinia amylovora بررسی شد.
مقدار 100 میکرولیتر از باکتری کشت داده شده در محیط مایع (YP عصاره مخمر و پپتون) شامل:
cfu. ml-11023×4 تعداد باکتری، روی سطح پتریهایی که حاوی محیط کشت PDA بودند با استفاده از سوآپ استریل کشت شد. مقدار 15 میکرولیتر از هر یک از عصارههای قارچی روی سطح دیسکهای اتوکلاو 5 میلیمتری که به واسطه پانچ کاغذ صافی ایجاد شده بود، قرار گرفت و دیسکها روی سطح پلیتهای آغشته به سوسپانسیون باکتری، قرار داده شد. ظرف در دمای 30 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت انکوبه شد. فعالیت آنتیباکتریالی به شکل اندازهگیری قطر ناحیه بازدارنده بر حسب میلیمتر ارزیابی شد. همچنین، برای بررسی اثر ضد قارچی سکروتوم هر یک از جدایههای قارچی فعالیت آنها بر روی دو قارچ Macrophomina phaseolina و Rhizoctonia solani ارزیابی شد (10-12 و 14-16).
شناسایی مولکولی جدایه قارچی دارای خاصیت آنتاگونیستی
برای شناسایی مولکولی جدایه دارای خاصیت کنترل کنندگی ابتدا با استفاده از روش [6]CTAB، DNA ژنومی استخراج شد. سپس، با استفاده از پرایمرهای عمومی، توالی 18SrRNA
(F18S-5'-CCTGGTTGATCCTGCCAGTA-3' و R18S-5'- GCTTGATCCTTCTGCAGGTT-3') آن تکثیر شد و پس از تعیین توالی با توالیهای مربوط در سایت [7]NCBI مقایسه شد. از نرم افزارCLC Sequence Viewer 6 نیز برای ترسیم درخت فیلوژنتیک مربوط به این قارچ استفاده شد.
هر واکنش PCR[8] شامل: 1 میکرولیتر DNA الگو، 5/2 میکرولیتر بافر PCR ×10، 8/0 میکرولیتر MgCl2 (50 میلیمولار)، 5/0 میکرولیتر dNTP (10 میلیمولار)، 5/0 میکرولیتر از هر یک از پرایمرهای رفت و برگشت با غلظت 10 پیکومول، Taq پلیمراز به میزان 2/0 میکرولیتر و ddH2O به میزان 19 میکرولیتر استفاده شد. تکثیر در دستگاه PCR در طی 30 سیکل انجام شد. برنامه PCR شامل: 1 دقیقه در 94 درجه سانتیگراد، 1 دقیقه در 56 درجه سانتیگراد و 2 دقیقه در 72 درجه سانتیگراد استفاده شد. مرحله تطویل نهایی نیز در طی 10 دقیقه در دمای 72 درجه سانتیگراد انجام گرفت (11).
تأثیر حرارت، اسیدیته و مواد شیمیایی بر فعالیت عصاره قارچی
برای بررسی اثر اسیدیته با استفاده از بافر سدیم فسفات، اسیدیتههای 4 تا 9 تهیه شد و عصاره قارچی با هر یک از اسیدیتههای ساخته شده با نسبت 1:1 به مدت 30 دقیقه مجاور شد. برای اندازهگیری مقاومت به گرما عصاره در حرارت 50 تا 100 درجه سانتیگراد به مدت نیم ساعت قرار گرفت (14-16). همچنین، برای بررسی اثر مواد شیمیایی، عصاره قارچی با EDTA[9] یک درصد به مدت 30 دقیقه مجاور شد و فعالیت آنتاگونیستی در تمامی موارد با استفاده از روش دیسک بررسی شد (17).
تعیین حداقل غلظت بازدارنده[10] (MIC)
تعیین حداقل غلظت بازدارنده عصاره قارچی با استفاده از روش Broth microdilution در میکروپلیت الایزا انجام شد. برای این کار غلظتهای 4 تا 2048 میکروگرم در میلیلیتر از عصاره حاوی ترکیب آنتیمیکروبیال تهیه شد و سپس، کدورت باکتری زانتوموناس (سویه 88 NIGEB) به کمک دستگاه اسپکتروفتومتر در cfu. ml-1 105 ×5 تنظیم شد. در زیر هود از هر کدام از غلظتهای ساخته شده حجم 100 میکرولیتر به چاهکهای میکروپلیت اضافه شد. از نمونه باکتری نیز به میزان 1 میکرولیتر به دامنه غلظتهای ترکیب ضد میکروبی اضافه شد. در نهایت، میکروپلیت در دمای 30 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت قرار گرفت[11].
نتایج
پس از بررسی اثر مهاری عصاره 20 جدایه قارچی بر روی سویه مختلف باکتری زانتوموناس، عصاره قارچی جدایه شماره 3 هاله عدم رشد شاخصتری نسبت به سایرین ایجاد کرد. پس از تکثیر ناحیهی 18S rRNAمحصول PCR با کیت Roche (Penzberg/Germany) خالص و برای تعیین توالی به شرکت ژن فناوران فرستاده شد. نتیجه توالییابی حاصل پس از انجام BLAST در سایت NCBI و رسم درخت فیلوژنتیک نشان داد که توالی حاصل به یکی از سویههای قارچ Aspergillus awamori مربوط است این قارچ با نام Aspergillus awamori K-03 و با شماره پذیرش KF922319 در سایت NCBI ثبت شد (شکل 1).
در این بررسی عصاره قارچ K-03 A. awamori علیه 26 سویه از باکتری مولد بیماری شانکر مرکبات خاصیت آنتاگونیستی نشان داد (جدول 2). نتایج بررسیهای ما در شرایط آزمایشگاهی ثابت کرد که میتوان از ترکیب ضد میکروبی موجود در سکروتوم قارچ K-03 A.awamoriبه عنوان عاملی برای بیوکنترل سایر باکتریهای پاتوژن نیز استفاده کرد. ماده ضدمیکروبی تولیدی توسط قارچ K-03 A. awamori علاوه بر سویههای مختلف باکتری زانتوموناس فعالیت بازدارندگی برعلیه سایر باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی دیگر از جمله E. coli، Bacillus subtilis، Pseudomonas fluorescenceو Erwinia amylovora و دو پاتوژن مهم انسانی Salmonella typhiوStaphylococcus aureus را نشان داد (شکل 2). حداقل غلظت بازدارنده برای ترکیب ضد میکروبی موجود در سکروتوم قارچ A. awamori K-03، 128 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد.
خاصیت مهم ترکیب ضدمیکروبی موجود در سکروتوم قارچ K-03 A. awamori پایداری در دمای 100 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه بود. ضمن آنکه فعالیت خود را در اسیدیتههای متفاوت و همچنین در حضور EDTA حفظ نمود.
سکروتوم قارچ A. awamori K-03هیچ اثر کنترلکنندگی را در مقابل دو قارچ Macrophomina phaseolina و Rhizoctonia solani نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری
نتایج حاصل از تاثیر عصاره قارچK-03A. awamori بر سویههای مختلف باکتریایی بیانگر وسیع الطیف بودن این ترکیب ضدمیکروبی است. این اثر بازدارندگی وسیع میتواند ناشی از سیستمهای پیچیده آنتاگونیستی باشد که توسط این قارچ تولید میشود. نتایج حاصل از بررسیهای ژنگ و همکاران[12] مؤید همین مسئله است (16). گزارشهای بسیاری پیرامون مقاومت ترکیبات آنتیمیکروبیال در دماهای بالا وجود دارد که در این مطالعه این میزان به مدت 30 دقیقه در دمای 100 درجه سانتیگراد بود. ژنگ و همکاران (16) نشان دادند حساسیت ترکیبات آنتیمیکروبیال نسبت به اسیدیته بسیار متفاوت است و تعداد زیادی از آنها در محدوده وسیعی از اسیدیتهها فعال هستند. ماده استخراجی در این مطالعه، نیز همین ویژگی را نشان داده و در تمامی اسیدیتههای تهیه شده فعالیت خود را به خوبی حفظ کردند. مشابه نتایج مژگانی و همکاران[13] ترکیب عصاره دارای خاصیت ضد میکروبی با EDTAپس از 30 دقیقه مجاورت تغییری را در عملکرد آنها ایجاد نکرد. این عدم بازدارندگی گویای این است که کاتیونهای فلزی نقشی در فعالیت این ماده ضد میکروبی ندارند (17) (جدول 1).
شکل 1- بررسی توالی 18S rRNA ایزوله شماره 3 نشان داد این ایزوله یکی از سویههای قارچ Aspergillus awamori است. قرار گرفتن این سویه قارچی در یک شاخه جداگانه از درخت بیانگر این مهم است که قارچ یاد شده سویهای جدید در جنس مربوط به خود است. این قارچ با نام Aspergllus awamori K-03 و با شماره پذیرش KF922319 در سایت NCBI ثبت شد.
جدول 1- تأثیر عوامل بازدارنده فیزیکی و شیمیایی بر عامل بازدارنده تولید شده توسط قارچ A. awamori K-03
عامل |
تیمار |
اثر آنتاگونیستی |
شلات کننده |
EDTA1 درصد |
+ |
حرارت (درجه سانتیگراد) |
50 |
+ |
70 |
+ |
|
90 |
+ |
|
100 |
+ |
|
اسیدیته |
4 |
+ |
5 |
+ |
|
6 |
+ |
|
7 |
+ |
|
8 |
+ |
|
9 |
+ |
|
+ همچنان اثر آنتاگونیستی خود را حفظ کرده است. |
C- |
NIGEB-48 |
NIGEB-260R2 |
NIGEB-218 |
NIGEB-381 |
NIGEB-252R1 |
شکل2- بررسی اثر آنتاگونیستی سکروتوم قارچ A. awamori K-03بر روی برخی از سویههای بیماریزای زانتوموناس
جدول 2- میزان ناحیه بازدارنده سکروتوم قارچ A. awamori K-03بر سویههای مختلف زانتوموناس و باکتریهای دیگر
ردیف |
نام سویه |
قطر ناحیه بازدارنده بر حسب میلیمتر |
1 |
NIGEB-213R1 |
25 |
2 |
NIGEB-243R2 |
15 |
3 |
NIGEB-31 |
16 |
4 |
NIGEB-287R1 |
22 |
5 |
NIGEB-A2L3R1L |
13 |
6 |
NIGEB-213R2 |
35 |
7 |
NIGEB-281R23 |
16 |
8 |
NIGEB-216R2 |
25 |
9 |
NIGEB-228R1 |
20 |
10 |
NIGEB-244R1 |
17 |
11 |
NIGEB-266R2 |
10 |
12 |
NIGEB-243R1 |
11 |
13 |
NIGEB-384 |
10 |
14 |
NIGEB-170 |
15 |
15 |
NIGEB-232 |
20 |
16 |
NIGEB-385 |
20 |
17 |
NIGEB-48 |
35 |
18 |
NIGEB-218 |
35 |
19 |
NIGEB-9322 |
25 |
20 |
NIGEB-A252R1 |
40 |
21 |
NIGEB-388 |
22 |
22 |
NIGEB-380 |
35 |
23 |
NIGEB-260R2 |
30 |
24 |
NIGEB-381 |
35 |
25 |
NIGEB-242R1 |
25 |
26 |
NIGEB-269 |
25 |
27 |
Bacillus subtilis |
20 |
28 |
Erwinia amylovora |
15 |
29 |
Pseudomonas fluorescens |
25 |
30 |
Escherichia coli |
25 |
31 |
Staphylococcus aureus |
20 |
32 |
Salmonella typhi |
25 |
در پایان، میتوان با قاطعیت ابراز کرد که در این پروژه عامل بیماری شانکر مرکبات توانست به وسیله ترکیبات ضد میکروبی موجود در سکروتوم قارچ
A. awamori K-03در شرایط in vitro کنترل شود. بنابراین، با توجه به اهمیت استفاده از استراتژی مبارزه زیستی بهعنوان یکی از روشهای کنترل عوامل بیماریزا، سرمایهگذاری بر روی این ترکیبات ضدمیکروبی برای مهار بیماری شانکر مرکبات و سایر بیماریهای باکتریایی و قارچی دیگر ارزشمند خواهد بود.
تشکر و قدردانی
هزینه اجرای این پژوهش از طریق طرح اولویت محور شانکر مرکبات با شماره (م 406)، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تأمین شده است که بدین وسیله از تمامی اعضای محترم گروه تشکر و قدردانی میشود.
[1]- Berger et al
[2]- Alizadeh and Rahimian
[3]- Rahimian et al.
[4]- Serial dilution
[5]- Crude extract
[6]- Crude extract
[7]- http://www.ncbi.nlm.nih.gov
[8]- Polymerase Chain Reaction
[9]- EthyleneDiamineTetraacetic Acid
[10]- Minimum Inhibitory Concentration
[11]- http://www.nccls.org
[12]- Zheng et al.
[13]- Mojgani et al.