نرجس زمانیان؛ زهرا اعتمادیفر
چکیده
مقدمه: توانایی باکتریهای مقاوم به اشعه برای بقا در برابر سطوح بالایی از اشعه فرابنفش وابسته به سیستمهای ترمیم DNA و محصولات متابولیک اولیه و ثانویه است. بیوسنتز رنگدانه، فرصتی برای بقای باکتری در محیطهای ...
بیشتر
مقدمه: توانایی باکتریهای مقاوم به اشعه برای بقا در برابر سطوح بالایی از اشعه فرابنفش وابسته به سیستمهای ترمیم DNA و محصولات متابولیک اولیه و ثانویه است. بیوسنتز رنگدانه، فرصتی برای بقای باکتری در محیطهای غنی از اشعه را فراهم میکند. رنگدانههای تولیدشده در برابر اشعه بهعنوان رنگهای غذایی، داروهای ضدسرطان، همچنین بهعنوان آنتیبیوتیکها و برای اهداف آرایشی استفاده میشوند. مواد و روشها: نمونه خاک شهر امیدیه در بهار سال 1393 جمعآوری شد و بعد از دو مرحله غربالگری اولیه و ثانویه سویه مقاوم به اشعه فرابنفش جداسازی و با روش مولکولی تعیین توالی ژن 16S rRNA شناسایی شد. فعالیت آنتیاکسیدانی رنگدانه با استفاده از DPPH و قدرت احیاکنندگی رنگدانه نیز با استفاده از کلرید فریک بررسی شد. نتایج: در پژوهش حاضر، سویه جدید مقاوم به اشعه فرابنفش NM2 جداسازی شد. براساس مقایسه نتایج حاصل از تعیین توالی براساس الگوریتم بلاست در بانک ژنی، جنس و گونه این باکتری با دیتزیا ماریس به میزان 99درصد شباهت نشان داد. استخراج رنگدانه از سویه جداسازیشده با متانول و استون بهعنوان حلال انجام شد. حداکثر جذب نوری برای رنگدانه سویه NM2 در 473 نانومتر بود. فعالیت آنتیاکسیدانی و توانایی احیاکنندگی رنگدانه با افزایش غلظت رنگدانه افزایش یافت. رنگدانه سویه MM2 غلظت EC50 معادل mg/ml 30/3 در مهار رادیکال آزاد از خود نشان داد و برای قدرت احیاکنندگی غلظت EC50 معادل µg/ml 46/28 به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: جداسازی منابع طبیعی تولیدکننده رنگدانه با قدرت آنتیاکسیدانی زیاد دارای اهمیت است. در مطالعه حاضر، رنگدانه باکتری مقاوم به اشعه فرابنفش در شرایط آزمایشگاهی، فعالیت آنتیاکسیدانی خوبی از خود نشان داد و رنگدانه این باکتریها نقش مهمی در مقاومت به اشعه فرابنفش ایفا میکند. رنگدانه باکتریهای مقاوم به اشعه ممکن است یک منبع مناسب برای غذاهایی با عملکرد مطلوب آنتیاکسیدانی و در صنایع داروسازی باشند.