زینب محسنی پور؛ مهدی حسن شاهیان
دوره 4، شماره 16 ، اسفند 1394، ، صفحه 109-120
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر توجه به بیوفیلمهای میکروبی به علت نقش ویژه این ساختارها در بروز عفونتهای بیمارستانی، چشمگیر بوده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر ضدمیکروبی عصارههای گیاه اسپند ...
بیشتر
مقدمه: در سالهای اخیر توجه به بیوفیلمهای میکروبی به علت نقش ویژه این ساختارها در بروز عفونتهای بیمارستانی، چشمگیر بوده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر ضدمیکروبی عصارههای گیاه اسپند بر فرم منفرد و ساختارهای بیوفیلمی 6 باکتری پاتوژن انجام شد. باکتریهای مورد بررسی شامل استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه بودند. مواد و روش ها: قابلیت مهاری این عصارهها بر فرم منفرد با روش انتشار دیسک تعیین و مقادیر MIC و MBC به روش ماکروبراث دایلوشن به دست آمد. اثر ضدبیوفیلمی عصارهها نیز با روش میکروتیترپلیت بررسی شد. نتایج: براساس نتایج به دست آمده قابلیت عصارههای گیاه اسپند در مهار فرم منفرد باکتریهای مورد بررسی، تایید شد. این عصارهها در مهار پدیده تشکیل بیوفیلم، تخریب ساختارهای بیوفیلمی و مهار فعالبت متابولیک در این ساختارها نیز موثر بوده و غلظت هر عصاره رابطه مستقیمی با اثربخشی آن داشت. در تیمار استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین مهار پدیده تشکیل بیوفیلم (28/90 درصد)، در تیمار استرپتوکوکوس پنومونیه بیشترین تخریب ساختارهای بیوفیلمی (76/77 درصد) و در تیمار باسیلوس سرئوس بیشترین مهار فعالیت متابولیک (98/69 درصد) مشاهده شد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این پژوهش میتوان عصارههای گیاه اسپند را به عنوان یک عامل ضدمیکروبی مؤثر در مقابله با باکتریهای مورد مطالعه به ویژه در شکل بیوفیلمی پیشنهاد کرد.