سمیرا ابراهیمی علویجه؛ محمد رضا محزونیه؛ محسن مبینی دهکردی
دوره 2، شماره 5 ، فروردین 1392، ، صفحه 11-20
چکیده
مقدمه: به علت اثرات مفید پروبیوتیکها بر سلامت، این باکتری ها به شکل روز افزون به مواد لبنی و سایر مواد غذایی افزوده میشوند. لاکتوباسیلها از پرکاربردترین باکتریها ...
بیشتر
مقدمه: به علت اثرات مفید پروبیوتیکها بر سلامت، این باکتری ها به شکل روز افزون به مواد لبنی و سایر مواد غذایی افزوده میشوند. لاکتوباسیلها از پرکاربردترین باکتریها برای این منظور، هستند. هدف این مطالعه، جداسازی لاکتوباسیلهای بومی با توانایی پروبیوتیک است . مواد و روش ها: به کمک واکنش گرم و آزمایش کاتالاز، لاکتوباسیلها از میان باکتریهای جدا شده از 40 نمونه ماست بومی، تفکیک شدند. جدایهها در اسیدیته 2.5به مدت 2 ساعت قرار گرفتند و با کشت نمونهها و شمارش تعداد کلونیها، توانایی مقاومت به اسید جدایهها ارزیابی شد. سپس، از بین 18 باکتری مقاوم به اسید از طریق روش انتشار در ژل اثر ممانعتی جدایهها روی بیماریزاهایی نظیر اشریشیا کلی و عامل عفونتهای سوختگی پسودوموناس آ ئ روژینوزا بررسی و نتایج با نتایج سویههای تجاری مقایسه شد . نتایج: نتایج نشان داد بیشترین اثر مهاری علیه عوامل بیماریزا به جدایهی S4 مربوط است که حدود 80 درصد بازدارنده خوب و 20 درصد بازدارنده قوی بودند. نتایج حاصل از این جدایه با نتایج به دست آمده در مورد سویه تجاری لاکتوباسیلوس گاسری بهطور کامل منطبق بود. همچنین کمترین اثر ممانعتی علیه بیماریزاها به جدایههای ( Y4-Y5-Y11-Y14-Y15 ) مربوط بود که همه (100 درصد) بازدارنده ضعیف بودند و سایر جدایهها در دستهی بازدارنده خوب قرار گرفتند . بحث و نتیجه گیری: با توجه به افزایش روز افزون مقاومت دارویی بیماریزاها، امروزه استفاده از پروبیوتیکها بهویژه لاکتوباسیلها به عنوان جایگزین مناسب آنتیبوتیکها حائز اهمیت است. باکتریهای مورد بررسی در این مطالعه، تا حدودی قادر به جلوگیری از رشد بیماریزاها بودند اما به منظور بررسی دقیقتر بهتر است از روشهایی با حساسیت بیشتر نظیر روش دو لایه و MIC نیز استفاده شود .