حمید رضا صمدلویی؛ حامی کابوسی؛ نعیمه طبری
دوره 3، شماره 11 ، پاییز 1393، ، صفحه 79-90
چکیده
مقدمه: آلفا آمیلاز یکی از آنزیمهای تجاری مهم در میان آنزیمهای هیدرولیز کننده نشاسته است. استفاده از آمیلاز باکتریایی در صنایع مختلف بهدلیل مزایای آن نسبت به آمیلازهای حاصل از منابع گیاهی و حیوانی، ...
بیشتر
مقدمه: آلفا آمیلاز یکی از آنزیمهای تجاری مهم در میان آنزیمهای هیدرولیز کننده نشاسته است. استفاده از آمیلاز باکتریایی در صنایع مختلف بهدلیل مزایای آن نسبت به آمیلازهای حاصل از منابع گیاهی و حیوانی، از اولویت بیشتری برخوردار است. همچنین، استفاده از محصولات کشاورزی و بقایای آنها به عنوان سوبستراهای تخمیری ارزان قیمت، اهمیت شایانی برای کاهش هزینههای تولید صنعتی این آنزیم دارد. هدف اصلی این تحقیق، بهینهسازی تولید آلفا آمیلاز توسط باسیلوس آمیلولیکوییفسینز با استفاده از منابع کشاورزی ارزان قیمت و با روش سطح پاسخ بود. مواد و روشها: تاثیر مقادیر مختلف منبع کربنی (عصاره نخود فرنگی) و منبع نیتروژنی (کنجاله تخم پنبه) بر روی تولید آلفا آمیلاز توسط باسیلوس آمیلولیکوییفسینز با استفاده از روش آماری سطح پاسخ بررسی شد. منابع کربنی و نیتروژنی طی تخمیر غوطه وری در 5 سطح در نظر گرفته شدند و از طرح مرکب مرکزی با 10 آزمایش استفاده شد. نتایج: بهترین شرایط برای حداکثر تولید آلفا آمیلاز توسط باسیلوس آمیلولیکوییفسینز، غلظت 75 گرم بر لیتر عصاره نخود فرنگی و 3/33 گرم بر لیتر کنجاله تخم پنبه بود که در این شرایط آلفا آمیلاز به میزان 74/69 واحد در میلیلیتر تولید شد. در بهینهسازی با روش سطح پاسخ مشخص شد که با وجود اهمیت منبع کربنی (عصاره نخود فرنگی)، میزان منبع نیتروژنی مورد استفاده (کنجاله تخم پنبه) اثر بیشتری در تولید آلفا آمیلاز باکتریایی در تخمیر غوطهوری نسبت به منبع کربنی داشته است. بحث و نتیجهگیری: این پژوهش نشاندهنده اهمیت رابطه بین سطح منبع نیتروژنی و منبع کربنی در تولید آلفا آمیلاز است. بر اساس نتایج به دست آمده، روش سطح پاسخ برای بهینهسازی شاخصهای فرایند تخمیر غوطهوری به منظور دستیابی به حداکثر میزان تولید آلفا آمیلاز توسط باکتری مورد استفاده، کارایی مطلوبی داشته است.