الهام محمدیان؛ ناصر کریمی؛ بهنام راسخ؛ حمیدرضا قاسمپور؛ سوما دهلوی
دوره 3، شماره 11 ، آبان 1393، ، صفحه 47-58
چکیده
مقدمه: وجود پالایشگاههای متعدد در ایران، اهمیت تصفیه پساب را توجیه میکند. ریز جلبکها با توجه به تنوع و کاربرد فراوان، در این امر برتری دارند. از ریزجلبکهای موثر، میتوان به باسیلاریوفایت، ...
بیشتر
مقدمه: وجود پالایشگاههای متعدد در ایران، اهمیت تصفیه پساب را توجیه میکند. ریز جلبکها با توجه به تنوع و کاربرد فراوان، در این امر برتری دارند. از ریزجلبکهای موثر، میتوان به باسیلاریوفایت، که به دیاتومهها معروف هستند، اشاره کرد که از نظر اکولوژی بسیار موفق هستند. بهترین روش، جستجوی دیاتومهها در محل آلودگی است. با توجه به مطالعات پالمر، با شناسایی گونههای مقاوم، میتوان از آنها به عنوان یک شاخص آلودگی آلی، برای تخمین کیفیت آب استفاده کرد. محاسبه حجم زیستی هر سلول، به عنوان اندازهگیری توده زیستی نسبی است. با مطالعه دیاتومههای سیستم تصفیه پساب خروجی شرکت پالایش نفت کرمانشاه، علاوه بر کمک به غنای گونهای کشور، میتوان گونههای مقاوم به آلودگی نفتی را شناسایی و معرفی کرد، تا در مطالعات بعدی برای تصفیه زیستی استفاده شود.
مواد و روشها: از 6 ایستگاه تعیین شده در سیستم تصفیه پساب شرکت پالایش نفت کرمانشاه، نمونهبرداری انجام شد. پس از انتقال به آزمایشگاه و با تهیه سری رقت از نمونهها در محیط بی جی مایع، و در طی پاساژهای متوالی و متعدد ریزجلبکها خالص شدند. سپس، دیاتومهها با کلونیهای قهوهای در پلیتهای جدید پاساژ داده شدند. نمونهها توسط میکروسکوپ نوری و با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر، شناسایی شدند. میانگین مساحت و حجم زیستی سلولها، بر حسب میکرومتر مربع با استفاده از روش هیلبراند[i]، محاسبه شد.
نتایج: عدم رشد باکتری در محیط نوترینت آگار پس از 48 ساعت، نشان دهنده موثر بودن روش خالصسازی به کار برده شده با استفاده از آنتیبیوتیک کلرامفنیکل بود. همچنین، در این پژوهش، با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر ردههای مختلفی از دیاتومهها شناسایی شد، که بیشتر به جنسهای نویکولا، نیتزسشیا و فراستولیا متعلق بودند. در میان جنسها و گونههای شناسایی شده، گونه فراجیلاریا کاپوسینا دارای بیشترین حجم زیستی در سلول بود.
بحث و نتیجهگیری: در بررسی جنسها و گونههای سیستم تصفیه پساب شرکت پالایش کرمانشاه، به علت آلودگی، تنوع دیاتومهها بسیار پایین بود. بسیاری از جنسهای شناسایی شده مطابق با گزارشات قبلی بود. فراجیلاریا کاپوسینا حجم بیشتر توده زیستی نسبی را تشکیل داد. بر طبق جنسهای شناسایی شده و شاخص پالمر، پساب خروجی شرکت پالایش نفت کرمانشاه، آلودگی کمابیش بالایی دارد. همچنین، با توجه به این پژوهش، میتوان جنسهای فراجیلاریا و پینولاریارا به عنوان جنسهای جدید مقاوم به آلودگی نفتی گزارش کرد.
[i]- Helmut Hillebrand