معصومه فلاح زیارانی؛ مسعود توحیدفر؛ محمد حسین میرجلیلی؛ حسن احمدی گاولیقی
چکیده
مقدمه: امروزه، کاربرد گستردۀ پپتیدهای ضدمیکروبی بهشکل نگهدارندۀ طبیعی بهعلت عوارض نگهدارندههای مصنوعی (ایجاد سرطانها و آسیب به کبد در داروها و غذاها) مدنظر قرار گرفته است.
مواد و روشها: در ...
بیشتر
مقدمه: امروزه، کاربرد گستردۀ پپتیدهای ضدمیکروبی بهشکل نگهدارندۀ طبیعی بهعلت عوارض نگهدارندههای مصنوعی (ایجاد سرطانها و آسیب به کبد در داروها و غذاها) مدنظر قرار گرفته است.
مواد و روشها: در پژوهش حاضر، پنج پپتید ضدباکتریایی شامل نایسین A از Lactococcus lactis، ملیتین ازApis mellifera، کوپسین ازCoprinopsis cinerea، ترپن از Erythrolobus australicus و تیونین از Arabidopsis thaliana با تحلیلهای بیوانفورماتیکی مطالعه شدند.
نتایج: نتایج نشان دادند پپتیدهای بررسیشده در یوکاریوتها و پروکاریوت مطالعهشده دارای هدفگیری سیتوپلاسمی هستند و در موجودات مختلف محافظتشده نیستند. پپتیدهای بررسیشده ازنظر تعداد مارپیچهای آلفا و صفحههای بتا تنوع داشتند. نتایج درخت فیلوژنتیکی با Mega5 نشان دادند بهغیراز Apis mellifera، چهار گونۀ دیگر در یک خوشه قرار میگیرند. دومینها در پنج گونۀ بررسیشده متفاوت بودند، اما همگی دارای ویژگیهای ضدباکتری بودند. پپتیدهای مطالعهشده دامنۀ متنوعی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی را نشان دادند. الگوی جانشینی، مدل جایگزینی و D- Tajima توالی پپتیدهای مطالعهشده نشان داد Apis mellifera در طول تکامل از سایر گونهها جدا شده است. مدلسازی سهبعدی پپتیدهای بررسیشده به روش همولوژی مدلینگ و با استفاده از پایگاه دادۀ Swiss Model نشان داد ساختار سهبعدی ترپن و تیونین کیفیت زیادی دارد. مراجعه به سایتهای peptidecutter و allermatch نشان داد پپتیدهای نایسین A، ملیتین، کوپسین، ترپن و تیونین حساسیتزا نیستند. بهمنظور تعیین حداقل غلظت کشندگی و حداقل غلظت بازدارندگی از روش دیسک بلانک و روش چاهکگذاری استفاده شد. نتایج بازدارندگی با پپتید نایسین استخراجشده از باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس نشان دادند بیشترین هالۀ بازدارندگی در استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی به روش چاهکگذاری و دیسک بلانک بهترتیب 19 و 23 میلیمتر و 5 و 1 میلیمتر است.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان دادند نایسین میتواند بهشکل نگهدارندۀ طبیعی برای تأخیر در فاسدشدن مواد غذایی در برابر باکتریهای گرم مثبت استفاده شود.