جواد حامدی؛ صدیقه کوچک زاده؛ محمد صالح لباف زاده؛ حمید مقیمی
چکیده
مقدمه: بتن، یکی از بهترین و کاربردیترین مصالح ساختمانی در انواع سازهها، امروزه استفادۀ فراگیری یافته است. نفوذپذیری بتن عاملی است که پایایی بتن را کاهش میدهد و از عمر مفید سازۀ بتنی میکاهد. هدف ...
بیشتر
مقدمه: بتن، یکی از بهترین و کاربردیترین مصالح ساختمانی در انواع سازهها، امروزه استفادۀ فراگیری یافته است. نفوذپذیری بتن عاملی است که پایایی بتن را کاهش میدهد و از عمر مفید سازۀ بتنی میکاهد. هدف پژوهش حاضر، یافتن باکتریهایی با توانمندی ترمیم سطح بتن بهمنظور کاهش نفوذپذیری آن است.
مواد و روشها: باکتریهای جداشده از خاکهای قلیایی شمال و مرکز ایران ازنظر توان تولید آنزیم اورهآز و رسوب کلسیمکربنات غربالگری اولیه و ثانویه شدند. جدایههای منتخب در محیط مایع مخصوص تولید رسوب کلسیمکربنات کشت شدند و میزان رشد و تولید محصول آنها با یکدیگر مقایسه شد. کلسیمکربنات تولیدی جدایۀ برتر با مشخصهیابی XRD تأیید شد. توانمندی جدایۀ برتر در ترمیم خللوفرج سطحی بتن و کاهش نفوذپذیری آن با میکروسکوپ الکترونی روبشی ارزیابی شد.
نتایج: پساز انجام غربالگری اولیه و ثانویه مشخص شد جدایۀ Bacillus sp. UTMC 2623 بیشترین مقدار رسوب کلسیمکربنات (5/8 گرمدرلیتر در مدت سه) را تولید میکند. مشخصهیابی XRD این جدایه وجود بلور کلسیمکربنات را در رسوب خشکشدۀ باکتری تأیید کرد. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان دادند باکتری در کنار منبع کلسیمی بهترین پوشش را بر سطح بتن ایجاد میکند.
بحث و نتیجهگیری: پژوهش حاضر گزارشی از عملکرد ترمیمی باکتری Bacillus sp. UTMC 2623است که در یافتن سایر ریزموجودات بومی ترمیمکنندۀ سطح بتن استفاده میشود.