اکرم سنگل؛ ماندانا بهبهانی
دوره 4، شماره 15 ، آذر 1394، ، صفحه 29-44
چکیده
مقدمه: آنزیم پکتیناز یکی از مهمترین آنزیمهای صنعتی جهان محسوب میشود که از طیف وسیعی از میکروارگانیسمها مانند باکتریها و قارچهای رشتهای تولید میشود. این آنزیم استفادههای ...
بیشتر
مقدمه: آنزیم پکتیناز یکی از مهمترین آنزیمهای صنعتی جهان محسوب میشود که از طیف وسیعی از میکروارگانیسمها مانند باکتریها و قارچهای رشتهای تولید میشود. این آنزیم استفادههای زیادی در صنایع آبمیوهسازی، نساجی، روغنکشی و غیره دارد. در این پژوهش، جداسازی و بهینهسازی قارچ تولید کننده آنزیم پکتیناز از میوههای سیب و پرتقال در حال پوسیدن بررسی شد. مواد و روشها: جداسازی قارچهای تولید کننده آنزیم پکتیناز با استفاده از محیط کشت پکتیندار و با رنگآمیزی لگول انجام شد. سویه آسپرژیلوس فومیگاتوس (AF293) بهوسیله روش پیت شناسایی شد. بهینهسازی تولید آنزیم از این قارچ توسط طرح عاملیل در حضور 5 متغیر با 3 سطح در نظر گرفته شد. این 5 متغیر شامل منابع کربنی (آب پنیر، گلوکز و استویا) به همراه سولفات آمونیوم، سولفات منگنز، دما و اسیدیته) در 3 آزمایش جداگانه انجام شد. اندازهگیری غلظت آنزیم پکتیناز با روش کلوریمتریک (میلر) انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که شرایط بهینه تولید آنزیم در دمای 32 درجه، اسیدیته 6، غلظت 3 گرم بر لیتر سولفات منگنز، 75/2گرم بر لیتر از سولفات آمونیوم و غلظت 10 گرم بر لیتر منابع کربن آب پنیر، استویا و گلوکز است. بالاترین میزان تولید آنزیم در شرایط یاد شده در حضور 10 گرم بر لیتر گلوکز با میزان 328/1 میلیگرم بر میلیلیتر مشاهده شد. وزن مولکولی این آنزیم مطابق روش الکتروفورز سدیم دودسیل سولفات 40 کیلودالتون به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: این سویه قادر به تولید آنزیم در حضور منابع مختلف کربن و رنج وسیع اسیدیته و دماست. نتایج این پژوهش نشان میدهد که این سویه کاندید مناسبی برای کاربرد در صنعت است.