زینب محسنی پور؛ مهدی حسن شاهیان
دوره 4، شماره 13 ، خرداد 1394، ، صفحه 43-56
چکیده
مقدمه: بیوفیلمهای میکروبی از میکروارگانیسمهای محصور در ماتریکسی از پلیمرهای خارج سلولی تشکیل شدهاند. سازمانیابی سلولها در ساختار یک بیوفیلم موجب کاهش اثربخشی ترکیبات ضدمیکروبی ...
بیشتر
مقدمه: بیوفیلمهای میکروبی از میکروارگانیسمهای محصور در ماتریکسی از پلیمرهای خارج سلولی تشکیل شدهاند. سازمانیابی سلولها در ساختار یک بیوفیلم موجب کاهش اثربخشی ترکیبات ضدمیکروبی شده و مهار میکروارگانیسمها را دشوارتر میکند. با توجه به مشکلات ناشی از تشکیل بیوفیلمها در صنعت و پزشکی و همچنین گسترش مقاومتهای دارویی، دستیابی به شیوههای نوین، به منظور مهار میکروارگانیسمهای مقاوم به ویژه در شکل بیوفیلمی الزامی است. از اینرو در این پژوهش، قابلیت مهاری عصارههای Tamarix hispidaبر فرم منفرد و بیوفیلمی 6 باکتری پاتوژن بررسی شد.
مواد و روش ها: اثربخشی عصارهها بر فرم منفرد با آزمون انتشار دیسک تعیین و مقادیر MICو MBC به روش ماکروبراث دایلوشن به دست آمد. آثار ضد بیوفیلمی عصارههای T. hispida نیز با روش میکروتیتر پلیت بررسی شد.
نتایج: در این پژوهش، قابلیت عصارههای گیاه گز در مهار فرم منفرد و بیوفیلمی باکتریهای پاتوژن تایید و مشخص شد که نوع اتانولی عصاره در مهار میکروارگانیسمها کارآمدتر از نوع متانولی است. اثر مهاری عصارهها بر ساختارهای بیوفیلمی هر باکتری به نوع حلال و غلظت عصاره وابسته بوده و بیشترین اثر مهاری بر پدیده تشکیل بیوفیلم باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (35/87 درصد) مشاهده شد. بیشترین تخریب ساختارهای بیوفیلمی در تیمار با عصارههای T. hispida در باکتری استرپتوکوکوس پنومونیه (71/62 درصد) مشاهده شد. عصارههای یاد شده موجب کاهش درخور توجهی در فعالیت متابولیکی بیوفیلمها نیز بودند که باسیلوس سرئوس بیشترین کاهش (34/88 درصد) را در این سنجش نشان داد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه قابلیت بالای عصارههای T. hispidaدر مقابله با باکتریهای انتخابی تایید و این عصارهها به عنوان گزینه مناسبی در مقابله با سویههای یاد شده پیشنهاد شدند.