معصومه فلاح زیارانی؛ مسعود توحیدفر؛ محمد حسین میرجلیلی؛ حسن احمدی گاولیقی
چکیده
مقدمه:امروزه کاربرد گستردهی پپتیدهای ضد میکروبی به عنوان نگهدارندهی طبیعی به دلیل عوارض نگهدارندههای مصنوعی )ایجاد سرطانها و آسیب به کبد در داروها و غذاها( مورد توجه زیادی قرار گرفته است. مواد ...
بیشتر
مقدمه:امروزه کاربرد گستردهی پپتیدهای ضد میکروبی به عنوان نگهدارندهی طبیعی به دلیل عوارض نگهدارندههای مصنوعی )ایجاد سرطانها و آسیب به کبد در داروها و غذاها( مورد توجه زیادی قرار گرفته است. مواد و روشها: در این تحقیق پنج پپتید ضد باکتریایی شامل نایسین A از Lactococcus lactis، ملیتین ازApis mellifera ، کوپسین ازCoprinopsis cinerea ، ترپن Erythrolobus australicus و تیونین از Arabidopsis thaliana بوسیله آنالیر های بیوانفورماتیکی مطالعه شدند. نتیجه: نتایج نشان داد که این پپتیدها ( پپتیدهای مورد بررسی در یوکاریوتها و پروکاریوت مورد مطالعه) دارای هدفگیری سیتوپلاسمی هستند و پپتیدهای مورد بررسی در موجودات مختلف محافظت شده نیستند. نتایج درخت فیلوژنتیکی بوسیله-ی Mega5 نشان داد که به غیر ازApis mellifera، 4 گونهی دیگر در یک خوشه قرار گرفتهاند. دومینها در 5 گونهی مورد بررسی متفاوت بوده، اما همگی دارای خواص آنتیباکتریال بودند. این پپتید ها دامنه متنوعی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی را نشان دادند. الگوی جانشینی، مدل جایگزینی و D- Tajima توالی پپتیدهای مورد مطالعه نشان داد که Apis mellifera در طول تکامل از بقیهی گونهها جدا شده است. مدلسازی سه بعدی پپتیدهای مورد بررسی به روش همولوژی مدلینگ و با استفاده از پایگاه دادهی Swiss Model نشان داد که ساختار سه بعدی ترپن و تیونین از کیفیت بالایی برخوردار است. به منظور تعیین حداقل غلظت کشندگی و حداقل غلظت بازدارندگی از روش دیسک بلانک و روش چاهکگذاری استفاده شد. نتایج بازدارندگی بوسیلهی پپتید نایسین استخراج شده از باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس نشان داد که بیشترین هالهی بازدارندگی در استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکولی به وسیلهی چاهکگذاری و دیسک بلانک به ترتیب 19 و 23 میلیمتر و 5 و 1 میلیمتر به دست آمد.نتیجه و بحث: نتایج نشان داد نایسین میتواند به عنوان یک نگهدارندهی طبیعی برای تاخیر در فاسد شدن مواد غذایی در برابر باکتریهای گرم مثبت مورد استفاده قرار گیرد.