زهرا ابراهیمی شکرباغانی؛ هادی حبیب االهی؛ محمد رضا صفری مطلق
چکیده
چکیده
مقدمه: استافیلوکوکوس اورئوس ازجمله باکتریهای بیماریزا در انسان است که عامل طیف وسیعی از بیماریهاست. تشکیل بیوفیلم استافیلوکوکوس اورئوس را در برابر شرایط محیطی نامساعد و سیستم ایمنی میزبان ...
بیشتر
چکیده
مقدمه: استافیلوکوکوس اورئوس ازجمله باکتریهای بیماریزا در انسان است که عامل طیف وسیعی از بیماریهاست. تشکیل بیوفیلم استافیلوکوکوس اورئوس را در برابر شرایط محیطی نامساعد و سیستم ایمنی میزبان در امان نگه میدارد. ژنهایی که مهمترین مواد تشکیلدهندة بیوفیلم را کد میکنند، متعلق به اپرون ica هستند که یکی از مهمترین آنها ژن icaA است. ریفامپین یک آنتیبیوتیک با طیف گسترده است و سیر نیز بهدلیل داشتن ماده مؤثره آلیسین دارای اثرات ضدمیکروبی مطلوبی است. در این پژوهش، اثر ضدمیکروبی عصاره سیر در سطح فنوتیپی و مولکولی و تأثیر آن بر میزان بیان ژن بیوفیلم icaA و مقایسة آن با آنتیبیوتیک ریفامپین بررسی شد.
مواد و روشها: یک سویة استاندارد و دو سویة بیماریزا از استافیلوکوکوس اورئوس ارزیابی شدند. آزمونهای آنتیبیوگرام، حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی با آنتیبیوتیک ریفامپین و عصاره سیر انجام شدند. آزمون فنوتیپی بیوفیلم نیز با میکروپلیت 96 چاهکی انجام شد. پس از استخراج RNA از نمونههای تیمارشده با ریفامپین و عصاره سیر، سنتز cDNA و سپس Real time PCR صورت گرفت و میزان بیان ژن icaA سنجیده شد.
نتایج: آزمون آنتیبیوگرام، اثر ضدمیکروبی عصاره سیر را حداقل دربارة سویة استاندارد و یکی از سویههای بیماریزا به اثبات رساند؛ بهطوریکه این تأثیر در مقایسه با ریفامپین درخور توجه بود. نتایج حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) دربارة هر سه سویه برای ریفامپین و ترکیب توأم ریفامپین و گارسین بهترتیب 375 و 750 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شدند. نتایج Real time PCR نشان دادند در همه سویههای مطالعهشده، عصاره سیر و ریفامپین قادر به کاهش بیان ژن icaA هستند و استفاده توأم این دو ماده به کاهش چشمگیر بیان این ژن منجر شد. دربارة سویة استاندارد، ریفامپین و عصاره سیر بهترتیب بیان icaA را به 88 درصد و 60 درصد نمونه کنترل کاهش دادند و ترکیب این دو ماده با یکدیگر به کاهش حدود 50 درصدی بیان ژن بیوفیلم icaA منجر شد.
بحث و نتیجهگیری: در یک جمعبندی کلی استنباط میشود آنتیبیوتیک ریفامپین میتواند بر مهار باکتریهای بیماریزایی همچون استافیلوکوکوس اورئوس مؤثر باشد. همچنین عصاره سیر در سطح فنوتیپی و در سطح مولکولی میتواند بهعنوان داروی ضد این باکتری استفاده شود.