سمانه چهارمیری دوخواهرانی؛ معصومه قبادنژاد؛ حمید مقیمی؛ عباس فرازمند؛ حسین رحمانی
چکیده
مقدمه: اینوکوتیس لویس، قارچی پلیپور از خانوادۀ هایمنوکتاسه است. اعضای این خانواده ویژگیهای دارویی شناختهشدهای دارند و بهتازگی، آثار ضددیابتی و ضدکلسترولی گونۀ اینوکوتیس لویس نیز گزارش شدهاند. ...
بیشتر
مقدمه: اینوکوتیس لویس، قارچی پلیپور از خانوادۀ هایمنوکتاسه است. اعضای این خانواده ویژگیهای دارویی شناختهشدهای دارند و بهتازگی، آثار ضددیابتی و ضدکلسترولی گونۀ اینوکوتیس لویس نیز گزارش شدهاند. هدف مطالعۀ حاضر، بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی عصارههای اندام بارده قارچ یادشده است. مواد و روشها: پساز نمونهبرداری و شناسایی قارچ، عصارهگیری از اندام بارده با کمک حلالهای متانول، اتانول و آب انجام شد. بررسی اثر آنتیاکسیدانی عصارهها به روش DPPH و بررسی اثر ضدباکتریایی آنها روی تعدادی باکتری گرم مثبت و گرم منفی به روش رقیقسازی در چاهک انجام شد. تجزیهوتحلیل ترکیبات فنلی و فلاوونوئیدی عصارهها به روشهای اسپکتروفوتومتری و HPLC انجام شد. نتایج: نتایج نشان دادند عصارۀ متانولی اینوکوتیس لویس دارای بیشترین اثر آنتیاکسیدان با IC50 برابر با 555 میکروگرمبرمیلیلیتر است؛ همچنین عصارههای اتانولی و متانولی این قارچ اثر ضدباکتریایی مشابه و قویتری نسبت به عصارۀ آبی داشتند. باکتری استرپتوکوکوس موتانس نسبت به سایر باکتریها حساسیت بیشتری به این دو عصاره با مقادیر MIC و MBC بهترتیب برابر با 5/12 و 25 میلیگرمبرمیلیلیتر داشت. میزان فنل کل و فلاونوئید کل عصارۀ متانولی بیشتر از سایر عصارهها و بهترتیب برابر با 15/34 میلیگرم گالیکاسید و 4/5 میلیگرم کوئرستین در هر گرم پودر خشک عصاره بود. ترکیبات آسکوربیکاسید، کاتچین، رزورسینول،کافئیکاسید و وانیلیکاسید در نتایج آزمون HPLC تشخیص داده شدند. بحث و نتیجهگیری: بررسی حاضر برای نخستینبار وجود ویژگیهای ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی را در قارچ اینوکوتیس لویس نشان داد و نتایج آن میتوانند در مطالعههای آتی در زمینۀ طراحی منابع جدید آنتیبیوتیکی و آنتیاکسیدانی با استفاده از قارچهای بومی مدنظر قرار گیرند.