رضا درویش نیا؛ مصطفی درویش نیا؛ محمد حسین قارونی
چکیده
مقدمه: میکوتوکسینها یا سموم قارچی فرآوردههای متابولیکی اولیه و یا ثانویه میباشند. طیف وسیعی از انواع قارچهای کپکی مانند آسپرژیلوس، فوزاریوم و دیگر قارچها قادر به تولید مقادیر زیادی از ...
بیشتر
مقدمه: میکوتوکسینها یا سموم قارچی فرآوردههای متابولیکی اولیه و یا ثانویه میباشند. طیف وسیعی از انواع قارچهای کپکی مانند آسپرژیلوس، فوزاریوم و دیگر قارچها قادر به تولید مقادیر زیادی از میکوتوکسینهای خطرناک در غذای انسان و دام میباشند. مواد و روشها: در این بررسی نمونههایی از خوراک دام و طیور به آزمایشگاه منتقل و روی محیط کشت سیبزمینی دکستروز آگار (PDA) کشت داده شد. پس از جدا سازی، خالص سازی و شناسایی، توکسینزایی قارچها روی بستره ذرت انجام و برای بررسی قابلیت توکسینزایی از محیط نارگیل آگار استفاده شد. سپس با استفاده از توکسین استاندارد روی صفحۀ TLC در تانک TLC در زیر نور ماوراء بنفش (UV) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین ارزیابی کمی توکسینها با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که نمونهها به قارچهای Aspergillus flavus، A. parasiticus، A. ochraceous، A. niger، Penicilliun glabrum، Fusarium verticillioides، F. proliferatum، F. fujikuroi، F. concentricum، Rhizopus oreyzae، Absidia corymbifera، Rhizomucor sp.، Trichothecium sp. و Alternariaalternata آلوده بودند. بیشترین درصد آلودگی مریوط به قارچهای Rhizomucor، Absidia و Fusarium (15 و 5/27 درصد) در خوراک طیور و F. prolifratum (1/62 درصد) در خوراک دام بود. همچنین براساس TLCقارچهای F. prolifratum و F. verticillioides بیشترین نور را ساطع کردند در حالی که قارچ Rhizomucor کمترین نور و به طبع کمترین توکسینزایی را به خود اختصاص داد. براساس نتایج حاصل از HPLC جدایههایF. verticillioides و A. flavusبیشترین توانایی تولید فومونیسین B1 و A. niger از بیشترین میزان افلاتوکسین G1 برخوردار بود. بحث و نتیجهگیری:در مطالعه حاضر قارچهای آسپرژیلوس، ریزوموکور و فوزاریوم در محیط کشت نارگیل-آگار خاصیت فلورسانس از خود نشان دادند. بعد از نقطهگذاری بر روی صفحه TLC، نقاط حاوی توکسین شدت فلورسانس بیشتری داشتند که نتایج کلی سنجش این سم با HPLC نیز همین موضوع را تائید مینماید.