شهربانو صادقی دستجردی؛ مهدی ابراهیمی؛ روزبه یلفانی
چکیده
مقدمه: در این مطالعه باکتری Idiomarinazobellii(باکتری اعماق دریایی) به عنوان منبع جدید برای تولید لیپاز مورد استفاده قرارگرفت. لیپازهای بدست آمده توسط باکتریهای هالوفیل برای کاربردهای صنعتی و بیوتکنولوژیک ...
بیشتر
مقدمه: در این مطالعه باکتری Idiomarinazobellii(باکتری اعماق دریایی) به عنوان منبع جدید برای تولید لیپاز مورد استفاده قرارگرفت. لیپازهای بدست آمده توسط باکتریهای هالوفیل برای کاربردهای صنعتی و بیوتکنولوژیک بسیار جذاب میباشند. مواد و روشها: دما و pH بهینه فعالیت لیپاز Idiomarinazobelliiبا اندازهگیری میزان فعالیت در محدوده دمایی 30 تا60 درجه سانتیگراد و محدوده pH 7 تا 11 تعیینشد. برای تعیین فاکتورهای موثر بر تولید لیپاز، فاکتورهای مورد نظر توسط روش پلاکت-برمن ارزیابی شد. شرایط بهینه تولید بر اساس فاکتورهای موثر با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی تعیین و در نهایت، میزان افزایش در تولید لیپاز تحت شرایط بهینه با شرایط اولیه مقایسه شد. نتایج: دما و pH بهینه آنزیم به ترتیب 50 و 8-7 درجه سانتیگراد تعیینشد. از بین 10 فاکتور مورد بررسی، غلظت کلریدمنیزیم، مخمر، بیکربناتسدیم، نیتراتآمونیوم و دما به عنوان فاکتورهای موثر شناسایی شدند. شرایط بهینه برای این فاکتورها بصورت زیر تعیینشد: کلریدمنیزیم (g/L18/7)، مخمر (g/L 1/1)، بیکربناتسدیم (g/L 11/0)، نیتراتآمونیوم (g/L 65/3) و دما 42 درجه سانتیگراد. میزان فعالیت آنزیمی بدست آمده از U/ml39/0 به U/ml 8/0 تحت شرایط بهینه افزایش یافت. بحث و نتیجهگیری: لیپاز بدست آمده از Idiomarinazobelliiرا میتوان جزء لیپازهای قلیادوست طبقهبندی کرد. با توجه به اهمیت لیپازهای قلیادوست و افزایش 9/2 برابری تولید آنزیم تحت شرایط بهینهسازیشده، میتوان مقدار کافی آنزیم لیپاز از Idiomarinazobelliiبرای استفاده در کاربردهای صنعتی و بیوتکنولوژیک بدست آورد.