علی رضا رسولی؛ سید سهیل آقایی؛ محسن زرگر
چکیده
مقدمه: ریزموجوداتی که در شرایط کمبود مواد مغذی (بهویژه نیتروژن) و بهعلت توقف رشد، اقدام به ذخیرهکردن چربی میکنند، روغنهای میکروبی را تولید میکنند. باتوجهبه ساختار اسید چرب، روغنهای میکروبی ...
بیشتر
مقدمه: ریزموجوداتی که در شرایط کمبود مواد مغذی (بهویژه نیتروژن) و بهعلت توقف رشد، اقدام به ذخیرهکردن چربی میکنند، روغنهای میکروبی را تولید میکنند. باتوجهبه ساختار اسید چرب، روغنهای میکروبی کاربردهای صنعتی دارند. هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی تولید روغن تکیاخته از باکتری Rhodococcus erythropolis PTCC 1767با استفاده از منابع خام ارزانقیمت است که برای نخستینبار در ایران انجام میشود. مواد و روشها: در مطالعۀ حاضر از باکتری Rhodococcus erythropolis PTCC 1767، از آب پنیر، ساقۀ گندم، گلوگز و گلیسرول برای منابع کربنی و از عصارۀ مخمر برای منبع نیتروژنی استفادهو باکتری در محیط MSM کشت داده شد. تحلیل FTIR بهمنظور اثبات وجود گروههای کربنی، تحلیل GC برای شناسایی اسید چرب و رنگآمیزی با سودان سیاه و عکسبرداری با میکروسکوپ الکترونی عبوری برای مشاهدۀ گرانول چربی ذخیرهشده در سلول انجام شد. نتایج: بیشترین حجم تولید چربی در تمام منابع کربنی به آب پنیر با 22/23 درصد در زمان 96 ساعت مربوط بود و بیشترین حجم چربی با استفاده از منبع کربنی ساقۀ گندم برابر 20 درصد در زمان 72 ساعت تولید شد. بحث و نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان دادند سویۀ رودوکوکوس توانایی تبدیل زیستی منابع کربنی ارزانقیمت ساقۀ گندم و آب پنیر به روغن میکروبی را دارد و این امر میتواند بهشکل برنامهای برای فرایندهای زیستفناورانۀ دوستدار محیطزیست به کار گرفته شود.