حمزه پوریوسف؛ جعفر همت؛ محسن واعظ
چکیده
مقدمه: شناسایی قارچهای همزیست میکوریزا آربوسکولار گیاه زعفران که در فصلهای سال با تنشهای محیطی فراوان اعم از اقلیمی و خاکی مواجه است، جهت کاربرد، افزایش رشد و تولید گیاه و مقاومت به عوامل بیماریزا ...
بیشتر
مقدمه: شناسایی قارچهای همزیست میکوریزا آربوسکولار گیاه زعفران که در فصلهای سال با تنشهای محیطی فراوان اعم از اقلیمی و خاکی مواجه است، جهت کاربرد، افزایش رشد و تولید گیاه و مقاومت به عوامل بیماریزا اهمیت ویژهای دارد. مواد و روشها: وجود اسپور قارچهای همزیست میکوریزا آربوسکولار در خاک ریزوسفر گیاه زعفران سه منطقه از مزارع شهرستان گناباد بررسی شد. همچنین کلنیزاسیون ریشه و تنوع قارچهای همزیست با زعفران طی دو سال متوالی 93-1392 مبتنی بر روشهای ریختشناسی و مولکولی انجام شد. علاوه بر این، کشت تلهای با استفاده از گیاه سورگوم و خاک سه منطقه کشت زعفران انجام شد. روش مولکولی با استفاده از PCR آشیانهای حاصل از تکثیر ژن زیرواحد کوچک ژن rRNA قارچهای کلنیزه انجام شد. نتایج: طی بررسی اسپورهای موجود در اطراف خاک ریزوسفر، سه گونه اسکوتلوسپورا دیپورپورسنس، ریزوفاگوس اگرگاتوس و فونیلیفورمیس کالدونیوم شناسایی شدند. کلنیزهشدن میکوریزها در ریشه زعفران در فیلد طبیعی تنها در یک منطقه مشاهده شد؛ درحالی که کلنیزهشدن میکوریزها در گیاه تله سورگوم در خاک مناطق کشت زعفران بین 21 تا 24 درصد متغیر بود، در مزرعه زعفران بیش از 5/1 درصد مشاهده نشد. با وجود این، نتایج مولکولی همزیستی آنها را درتمام مناطق مطالعهشده زعفران و گیاه سورگوم نشان داد. این نتایج کلنیزاسیون زعفران را با ریزوفاگوس ایرانیکوس و ف. کالدونیم نشان دادند. پیش از این، به روش مولکولی تعیین همزیستی در زعفران گزارش نشده است. بحث و نتیجهگیری: تنوع گونهای قارچهای همزیست در سورگوم و زعفران متفاوت بود و بر اساس مقایسه نتایج همزیستی مبتنی بر ریختشناسی و مولکولی، به نظر می رسد که روش مولکولی ارائهشده شاخص مناسبتری برای وجود همزیستی است در حالی که روشهای کلاسیک نتایج متفاوت و گاه گمراهکنندهای ارائه میکنند.