لیلا صفری زنجانی؛ رضا شاپوری؛ مهروز دزفولیان؛ مهدی مهدوی؛ مهدی شفیعی اردستانی
چکیده
مقدمه: باکتری سودوموناس آئروژینوزا به علت داشتن عوامل متعدد بیماریزایی و شیوع سویههای چند مقاومتی آن در سراسر دنیا اهمیت ویژهای دارد و از این رو، نیاز به پیشگیری و تولید واکسن کارآمد برای آن ضروری ...
بیشتر
مقدمه: باکتری سودوموناس آئروژینوزا به علت داشتن عوامل متعدد بیماریزایی و شیوع سویههای چند مقاومتی آن در سراسر دنیا اهمیت ویژهای دارد و از این رو، نیاز به پیشگیری و تولید واکسن کارآمد برای آن ضروری است. هدف مطالعه حاضر، استفاده از نانوذرههای poly lactic-co-glycolic acid (PLGA)در طراحی واکسن با آنتیژنهایآلژینات، لیپوپلیساکارید و اگزوتوکسین A سودوموناس آئروژینوزا است.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر، آلژینات، لیپوپلیساکارید و اگزوتوکسین A از سویه PAO1 استخراج شدند. لیپوپلیساکارید به روش فنل داغ تخلیص و سمزدایی شد. اگزوتوکسین A به روش کروماتوگرافی خالصسازی و با فرمالین سمزدایی شد. سپس آنتیژنهای تهیه شده بهشکل جداگانه با PLGA کونژوگه شدند. روشهای FT-IR و AFM برای تأیید انجام کونژوگاسیون با نانوذرهها استفاده شدند. برای بررسی تبزایی کونژوگهها از الگوی خرگوش استفاده و مرگومیر ناشی از کونژوگهها روی الگوی موشی آزمایش شد. موفقیت کونژوگاسیون بر اساس اندازه و شارژ نانوذره حاصل تأیید شد.
نتایج: نتایج FT-IR و شکل پیکهای مربوطه، حضور گروههای عاملی آنتیژن در ساختار نانوذره و تشکیل پیوند استری را تأیید کردند. تصاویر سه بعدی کونژوگهها با نانوذرهها پیش و پس از کونژوگاسیون، افزایش ارتفاع سایتهای اتصالی نانوذره را نشان دادند. تغییر از حالت تیزی اولیه به پفکی پس از انجام کونژوگاسیون، موفقیت کونژوگاسیون را تأیید کرد. مشاهدهنشدن تب در خرگوش و مرگومیر در موشها اثبات شد.
بحث و نتیجهگیری: تمام نتایج، کارآمدبودن واکسن در ایمنیزایی را نشان دادند و بنابراین بهعنوان نامزدی برای واکسنی با پتانسیل قوی علیه بیماریهای ناشی از سودوموناس پیشنهاد میشود.