ماندانا لطفی؛ کیوان بهشتی مآل؛ هاشم نیری
دوره 4، شماره 14 ، شهریور 1394، ، صفحه 61-70
چکیده
مقدمه: پروتئازهای قلیایی از مهمترین آنزیمهای صنعتی محسوب میشوند و با توجه به کاربردهای فراوانی که در حذف آلایندههای محیطی و پیشبرد فرآیندهای صنعتی دارند، مورد توجه پژوهشگران بسیاری ...
بیشتر
مقدمه: پروتئازهای قلیایی از مهمترین آنزیمهای صنعتی محسوب میشوند و با توجه به کاربردهای فراوانی که در حذف آلایندههای محیطی و پیشبرد فرآیندهای صنعتی دارند، مورد توجه پژوهشگران بسیاری قرار گرفتهاند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مخمر بومی مولد آنزیم پروتئاز قلیایی و تعیین فعالیت آنزیم در این جدایه است.
مواد و روشها: نمونهگیری از خاک، آب و پساب کارخانههای مختلف انجام شد. به منظور غربالگری گونههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی در ابتدا از محیط کشت پپتون آگار با اسیدیته قلیایی و محیط کشت میلک آگار استفاده شد. در مرحله بعد سنجش آنزیم با روش لوری انجام و اثر محیط کشتهای مختلف در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی بررسی شد. برای شناسایی بهترین گونه مولد، DNA جدایه استخراج و PCR انجام شد.
نتایج: از بین تمام جدایهها، 27 جدایه مولد آنزیم پروتئاز قلیایی بودند و جدایهای که بیشترین تولید آنزیم پروتئاز قلیایی معادل 525 (واحد/ میلیلیتر) را داشت برای مراحل بعدی انتخاب شد. بیشینه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت YPG براث مشاهده شد. مقایسه توالی 18s rDNA مخمر جدا شده با توالیهای موجود در پایگاه اطلاعات ژنومی حداکثر شباهت جدایه را با گونه یاروویا لیپولیتیکا نشان داد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به کاربردهای فراوان این آنزیم در صنعت و تولید نشدن آن در کشور، به نظر میرسد استفاده از سویههای محلی میتواند در دستیابی به تولید بالای آنزیم پروتئاز قلیایی مفید واقع شود. همچنین، با توجه به غیر بیماریزا بودن سویه معرفی شده و تولید بالای آنزیم میتوان این سویه را به عنوان سویه صنعتی مناسب معرفی کرد.