مهدی نادری فارسانی؛ سعید مشکینی؛ رامین مناف فر؛ زهرا عسل پیشه
دوره 3، شماره 12 ، زمستان 1393، ، صفحه 59-68
چکیده
مقدمه: میزان بیومس و محتوای بیوشیمیایی (بهویژه اسیدهای چرب، پروتئین و رنگدانهها) جلبکهای تک سلولی نقش مهمی را در تولید تجاری این میکروارگانیسم ایفا میکنند. نتایج پژوهشها نشان داده هست ...
بیشتر
مقدمه: میزان بیومس و محتوای بیوشیمیایی (بهویژه اسیدهای چرب، پروتئین و رنگدانهها) جلبکهای تک سلولی نقش مهمی را در تولید تجاری این میکروارگانیسم ایفا میکنند. نتایج پژوهشها نشان داده هست که غلظت نیتروژن از عوامل مؤثر بر میزان رشد و ترکیب بیوشیمیایی جلبکهای تک سلولی است. مواد و روش ها: در این پژوهش، ریز جلبک دسمودسموس کوناتئوس (خانواده سندسماسه، کلروفیتا) در محیط کشت BM ، دمای 25 درجه سانتی گراد و اسیدیته 7 تحت تأثیر غلظتهای مختلف نیتروژن در یک دوره 12 روزه پرورش داده شد. به منظور تعیین تراکم سلولی و زمان دو برابر شدن جمعیت ریزجلبکی، شمارش جلبکها به شکل روزانه و با استفاده از لام هموسیتومتری انجام گرفت. تعیین میزان اسیدهای چرب و پروتئین ریزجلبکها نیز با برداشت توده جلبک در مرحله سکون انجام شد. نتایج: بالاترین میزان رشد ویژه (09/0 ± 35/0 در روز) و تراکم سلولی (105×01/1 ± 36 سلول در میلیلیتر) در غلظت 5/2 میلیمولار نیتروژن به دست آمد. همچنین، متوسط بیشترین میزان اسیدهای چرب با چند پیوند غیراشباع، 31/25 درصد، در غلظت بالای نیتروژن (5 میلیمولار) و کمترین مقدار، 01/17 درصد، در تیمار فاقد نیتروژن مشاهده شد. بیشینه میزان پروتئین، 81/35 درصد، نیز در غلظت 5 میلیمولار و کمینه آن، 14/11 درصد، تیمار فاقد نیتروژن به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت مواد مغذی مختلف نقش مهمی در پرورش ریز جلبکها داشته و بسته به نوع مواد مغذی هر گونه کاهش یا افزایش در غلظت آن تغییراتی را در فیزیولوژی و ارزش غذایی ریزجلبکها موجب میشود. در این مطالعه، غلظت 5/2 میلیمولار نسبت به سایر غلظتها در عوامل مؤثر مورد مطالعه همانند میزان رشد نتایج بهتری نشان داد.