سارا قشقایی؛ گیتی امتیازی
دوره 2، شماره 7 ، پاییز 1392، ، صفحه 69-78
چکیده
مقدمه: پلی فسفاتها که دانههای ولوتین نیز نامیده میشوند،بسپارهای خطی از ارتوفسفاتهای اتصال یافته با پیوندهای پرانرژی فسفوانهیدریدی هستند که در باکتریها، مخمرها، قارچها، گیاهان ...
بیشتر
مقدمه: پلی فسفاتها که دانههای ولوتین نیز نامیده میشوند،بسپارهای خطی از ارتوفسفاتهای اتصال یافته با پیوندهای پرانرژی فسفوانهیدریدی هستند که در باکتریها، مخمرها، قارچها، گیاهان و جانوران مشاهده میشوند. این بسپار بهطور کامل ایمن و غیرسمی است و کاربردهای متعددی در صنایع غذایی و دارویی دارد.
مواد و روشها: در این تحقیق به علت اهمیت بالای این بسپارها در صنایع مختلف، چندین عامل مانند نوع منبع کربن، غلظت منبع کربن و غلظت فسفر برای افزایش تولید پلیفسفات در باسیلوس مگاتریوم سویه G11 مطالعه و بهینه شدند. این کار با تعیین مقدار فسفر حذف شده از محیط و میزان پلیفسفات ذخیره شده در سلول انجام شد. برای اثبات معنیدار بودن نتایج بهدست آمده، از آزمونهاى آماری تحلیل واریانس یک طرفه و توکی استفاده شد.
نتایج: رشد باسیلوس مگاتریوم در حضور سوکروز (جذب نوری 026/3) بهتر از گلوکز (جذب نوری 616/2) بود ولی فعالیت سلولی از لحاظ تولید پلیفسفات و حذف فسفر، در محیط گلوکز بیشتر و بهترتیب برابر با 033/0 گرم بر گرم وزن خشک توده سلولی و 61/1 گرم بر لیتر بود. بهعلاوه تولید پلیفسفات و حذف فسفر در راستای هم، با افزایش غلظت گلوکز محیط، کاهش یافتند. در بررسی اثر فسفر دو مرحله بالارونده و پائینرونده مشاهده شد. افزایش غلظت فسفر از 25/0 تا یک گرم بر لیتر موجب افزایش تولید پلیفسفات و حذف فسفر از محیط شد درحالیکه افزایش بیشتر غلظت فسفر، یعنی از یک تا چهار گرم بر لیتر موجب کاهش آنها شد. براساس اطلاعات بهدست آمده از تحلیل واریانس یک طرفه و توکی، در کل اختلاف آماری معنیداری (01/0P<) در تولید پلیفسفات و حذف فسفر از محیط در هر مرحله از بهینهسازی وجود داشت. در نهایت میتوان گفت برای این سویه بهترین غلظت گلوکز و نمک دیپتاسیم فسفات برای تولید پلیفسفات به ترتیب برابر با 5 و 5/0 گرم بر لیتر است.
بحث و نتیجهگیری: مطابق با دادههای بهدست آمده، بهترین منبع کربن برای رشد و تکثیر سلول، بهترین منبع کربن برای تولید پلیفسفات و حذف فسفر از محیط نیست. از آنجاییکه برای تولید پلیفسفات بین غلظتهای 1، 2 و 5/0 گرم بر لیتر فسفر اختلاف آماری معنیداری وجود نداشت در نتیجه برای صرفهجویی در مقدار مصرف فسفر و صنعتی بودن آن، 5/0 گرم بر لیتر بهترین غلظت فسفر برای تولید پلیفسفات است.