اقدس رمضانی؛ سید مهدی علوی؛ علی هاتف سلمانیان؛ محیات جعفری
دوره 2، شماره 6 ، تابستان 1392، ، صفحه 19-30
چکیده
مقدمه: زانتان هتروپلیساکاریدی است که توسط گروهی از باکتریهای بیماریزای گیاهی از جنس زانتوموناس [i] تولید میشود. به طور معمول برای تهیه زانتان از منابع کربنی مثل گلوکز، سوکروز و نشاسته ...
بیشتر
مقدمه: زانتان هتروپلیساکاریدی است که توسط گروهی از باکتریهای بیماریزای گیاهی از جنس زانتوموناس [i] تولید میشود. به طور معمول برای تهیه زانتان از منابع کربنی مثل گلوکز، سوکروز و نشاسته استفاده میشود. به علت هزینههای بالای فراوری و حمل این منابع کربنی، هزینه نهایی تولید زانتان از منابع اشاره شده بالا میرود. به دلیل میزان بیان پایین و در برخی موارد نقص آنزیم بتا گالاکتوزیداز در بسیاری گونههای زانتوموناس از جمله زانتوموناس کمپستریس [ii] ، نمیتوان از محیطهای ارزان قیمت سرشار از لاکتوز مثل آب پنیر برای تولید زانتان استفاده نمود. بنابراین، در صورت دسترسی به سویههای باکتریایی با قابلیت تجزیه لاکتوز، امکان بهره وری از یک منبع کربنی ارزان قیمت (آب پنیر) برای تولید یک فراورده تجاری ارزشمند (زانتان) فراهم خواهد آمد . مواد و روش ها: در این پژوهش، بر روی کلکسیونی متشکل از 210 سویه ایرانی Xanthomonas citri subsp . Citri جمع آوری شده از باغات مرکبات جنوب ایران مطالعه شد. در ادامه کوشش شد که با استفاده از روش کار مولکولی و تعیین توالی ژن S rRNA 16 این سویهها از جنسیت آنها اطمینان حاصل شود. همچنین، رشد این باکتریها در محیط لاکتوزی بررسی شد . نتایج: از میان 210 سویه مورد مطالعه، 27 سویه قادر به رشد روی محیط غنی از لاکتوز بودند. سپس با تعیین توالی ژن S rRNA 16 این سویهها و تطابق آن با دیگر توالیهای S rRNA 16 باکتریهای زانتوموناس موجود در بانک ژنی [iii] ، از جنسیت این باکتریها اطمینان حاصل شد. همچنین، این باکتریها، دارای رشد قابل قبولی در محیط لاکتوزی بودند . بحث و نتیجه گیری: در مجموع، میتوان گفت که سویههای زانتوموناس لاکتوز مثبت جدا شده از باغات مرکبات جنوب ایران از قابلیت خوبی در مصرف لاکتوز برخوردار هستند و امید است که در آیندهای نزدیک، از این سویههای طبیعی در جهت تولید زانتان در محیطهای ارزان قیمت لاکتوزی مثل آب پنیر بهره گرفت . [i] . Xanthomonas [ii] . Xanthomonas campestris [iii] . Genbank