نفیسه سادات نقوی؛ سعیده نادری؛ کهین شاهانی پور؛ محمد علی ضیاء؛ علی اصغر رستگاری اصفهانی
دوره 1، شماره 1 ، بهار 1391، ، صفحه 23-30
چکیده
مقدمه: گروههای متنوعی از قارچهای میکروسکوپی قادرند بافتهای پلیمری گیاهی مانند پکتین را تجزیه کنند. بیشترین کاربرد تجزیه این مواد در صنایع تولید مواد غذایی است. مواد و روشها: در ...
بیشتر
مقدمه: گروههای متنوعی از قارچهای میکروسکوپی قادرند بافتهای پلیمری گیاهی مانند پکتین را تجزیه کنند. بیشترین کاربرد تجزیه این مواد در صنایع تولید مواد غذایی است. مواد و روشها: در مطالعه حاضر، قارچ مولد اگزوپکتیناز از نارنگی در حال فساد جداسازی شد و خصوصیت اگزوپکتینازی آن در شرایط تخمیری غوطهور بررسی شد. همچنین، تولید آنزیم قارچ جداسازی شده با قارچ صنعتی PTCC 5013 Aspergillus niger مقایسه شد. تولید و فعالیت اگزوپکتینازی محلول آنزیمی از نظر اسیدیته، دما، زمان فعالیت و غلظت سوبسترا بررسی شد. نتایج: قارچ جداسازی شده بر اساس خصوصیات مورفولوژیک ماکروسکوپی و میکروسکوپی در جنس Monilia از خانواده Moniliaceae قرار گرفت. بهترین تولید اگزوپکتیناز در اسیدیته 7 و بیشترین فعالیت آنزیم در دمای50 درجه سانتیگراد، مدت زمان 30 تا 40 دقیقه، 1/5درصد سوبسترا و نسبت یک به یک محلول آنزیمی و محلول سوبسترا به دست آمد. قارچ Monilia جداسازی شده، رشد و تولید محصول سریعی داشت؛ به طوریکه در بهترین شرایط، فعالیت اگزوپکتینازی آن 20 واحد در دقیقه بیشتر از قارچ Aspergillus niger به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: اگزوپکتیناز تولید شده در محدوده وسیعی از اسیدیته و دما قادر به فعالیت بود. از آنجایی که قارچ Monilia ترکیبات سمّی نیز تولید نمیکند، به عنوان جایگزین برای تولید آنزیم پکتیناز، بهویژه در صنایع غذایی پیشنهاد میشود.