زهرا شعبانزاد؛ جاوید ایمانپور نمین؛ زهره رمضانپور
چکیده
مقدمه: با توجه به افزایش روزافزون سویههای مقاوم به دارو در میان انواع میکروارگانیسمها، یافتن ترکیبات ضدمیکروبی از مواد طبیعی که آثار جانبی کمتری داشته باشند، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. ...
بیشتر
مقدمه: با توجه به افزایش روزافزون سویههای مقاوم به دارو در میان انواع میکروارگانیسمها، یافتن ترکیبات ضدمیکروبی از مواد طبیعی که آثار جانبی کمتری داشته باشند، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. ریزجلبکها منابع غنی از متابولیتهای فعال طبیعی هستند که میتوانند در این زمینه در صنعت داروسازی استفاده شوند. مواد و روشها: در این مطالعه تجربیسویۀ ریزجلبک Chlorella vulgaris از مجموعۀ ریزجلبکهای انسیتو ماهیان خاویاری تهیه شد. فعالیت ضدباکتری عصارههای هگزانی و اتری علیه باکتری گرممثبت Bacillus subtilis و باکتری گرممنفی Aeromonas hydrophila ارزیابی شد. جلبک موردبررسی بهطور خالص کشت داده شد و پس از تأمین حجم مناسب جلبک با استفاده از روش کانل و همکاران، عصاره هگزانی و اتری آن استخراج شد. ارزیابی خاصیت آنتیباکتریال با استفاده از روش چاهک انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که عصارههای هگزانی و اتری جلبک C. vulgaris خاصیت مهارکنندگی علیه باکتری B. subtilis و A. hydrophila دارد. هالۀ عدمِرشد مشاهدهشدۀ عصارۀ هگزانی علیه باکتریهای B. subtilis و A. hydrophila بهترتیب در دامنۀ 6/15-11، 11- 6/ 9 میلیمتر و هالۀ عدمِرشد مشاهدهشدۀ عصارۀ اتری بهترتیب در دامنۀ 6/18-12، 16-6/7 میلیمتر بود. ترکیبات عصارههای دیاتیلاتر و هگزان توسط کروماتوگرافی جرمی حجمی بررسی شد و مشاهده شدکه بخش اصلی این ترکیبات در عصارۀ اتری: کتون، استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل، ترپن و هیدروسایلیل استر و در عصارۀ هگزانی: استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل و هیدروسایلیل استر هستند. بحث و نتیجهگیری: در این بررسی عصارۀ اتری اثر مهارکنندگی بیشتری در مقایسه با عصارۀ هگزانی نشان داد؛ بنابراین میتواند بهعنوان حلال مناسب جهت استخراج ترکیبات ضدمیکروبی به شمار آید.