زهرا اسفندیاری؛ محمد جلالی؛ حمید عزت پناه؛ اسکات ویز؛ محمد چمنی
دوره 3، شماره 11 ، پاییز 1393، ، صفحه 109-116
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر احتمال انتقال کلستریدیوم دیفیسیل با مصرف مواد غذایی به انسان با افزایش عفونت این باکتری در جامعه مطرح شد. در این میان پژوهشهای گستردهتری از وضعیتکلستریدیوم دیفیسیل در گوشت ...
بیشتر
مقدمه: در سالهای اخیر احتمال انتقال کلستریدیوم دیفیسیل با مصرف مواد غذایی به انسان با افزایش عفونت این باکتری در جامعه مطرح شد. در این میان پژوهشهای گستردهتری از وضعیتکلستریدیوم دیفیسیل در گوشت قرمز کشورهای مختلف دنیا نسبت به مواد غذایی دیگر انجام شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع کلستریدیوم دیفیسیل در گوشت گوساله انجام گرفت.
مواد و روشها: 100 نمونه از گوشت گوساله عرضه شده در دو شکل تکهای و چرخ کرده از قصابیهای مناطق مختلف شهراصفهان برای انجام آزمایشها جمع آوری شد. پس از انجام مراحل کشت و تایید پرگنههای مثبت کلستریدیوم دیفیسیل با آزمونهای بیوشیمیایی، روش مولکولی PCR با تکنیک چندتایی جهت تشخیص سه ژن ایزومراز تری فسفات، زهرابه آ و زهرابه ب انجام گرفت. بررسی ارتباط بین شیوع کلستریدیوم دیفیسیل در دو شکل تکهای و چرخ کرده گوشت گوساله در نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 16) با آزمون مربع کای در سطح معنی داری Pvalue<0.05 انجام گرفت.
نتایج: کلستریدیوم دیفیسیل در 12 نمونه (12 درصد) از گوشتهای گوساله جداسازی شد. از بین 12 نمونه، دو نمونه (4 درصد) به گوشت تکهای و 10 نمونه (20 درصد) به گوشت چرخ کرده مربوط بود. همه پرگنههای جداسازی شده از هر سه ژن مورد بررسی برخوردار بودند. تفاوت معنیداری در شیوع کلستریدیوم دیفیسیل در دو نوع از گوشتهای مورد بررسی مشاهده شد (01/0=Pvalue).
بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه، میزان جداسازی کلستریدیوم دیفیسیل در گوشتهای چرخ کرده گوساله نسبت به شکل تکهای افزایش داشت که میتواند به علت عدم رعایت اصول بهداشتی در شست و شو و تشکیل احتمالی بیوفیلم در دستگاههای چرخ گوشت باشد. همچنین، نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف گوشت گوساله بهعنوان یک مخزن احتمالی از کلستریدیوم دیفیسیل در انتقال این باکتری به انسان میتواند عمل کند.