افسانه قبولی؛ سهیلا میرزایی
چکیده
مقدمه: قارچها، منابع آنزیمی برای کاتالیز واکنشهای ویژهای هستند که به ساخت نانوذرات غیرآلی منجر میشوند و استفاده از قارچها در حال توسعه است. قارچ LinkAspergillus flavus پتانسیل زیادی برای سنتز خارجسلولی ...
بیشتر
مقدمه: قارچها، منابع آنزیمی برای کاتالیز واکنشهای ویژهای هستند که به ساخت نانوذرات غیرآلی منجر میشوند و استفاده از قارچها در حال توسعه است. قارچ LinkAspergillus flavus پتانسیل زیادی برای سنتز خارجسلولی نانوذرات نقره دارد و به علت رشد سریعی که این قارچ در محیط ساده دارد، استفاده از آن در مقایسه با سایر روشها بسیار ارزان است. مواد و روشها: تولید نانوذرات نقره با افزودن نیتراتنقره 1 میلیمولار به عصارۀ سلولی قارچ A. flavusانجام شد. وجود نانوذرات بهطور چشمی و باتوجهبه تغییررنگ عصاره و طیفسنجی نور فرابنفش- مرئی تأیید شد. بررسیهای بیشتر با روشهای XRD، FTIR و TEM انجام شدند. پایداری نانوذرات بیوسنتزشده و اثر محیطکشت و غلظت نیتراتنقره روی تولید نانوذرات نیز بررسی شد. نتایج: رنگ عصارۀ سلولی قارچ از بیرنگ به قهوهای تغییر یافت که تولید خارجسلولی نانوذرات نقره را نشان میدهد. دادههای طیفسنجی، وجود پیک در 420 نانومتر را نشان دادند که ویژۀ نانوذرات نقره است. طیف حاصل از پراش اشعۀ ایکس نیز ماهیت کریستالی نانوذرات تولیدشده را نشان داد. بررسی شکل و اندازۀ نانوذرات با TEM مشخص کرد نانوذرات نقرۀ تولیدشده کرویشکل و پراکنده هستند و میانگین اندازۀ آنها 2/18 نانومتر است. نانوذرات نقرۀ حاصل تا 11 ماه پایداری نشان دادند و تجزیهوتحلیل FTIR، حضور پروتئینها را، عامل پایدارکنندهای نشان داد که نانوذرات نقره را احاطه میکند. محیط سیبزمینیدکستروز (PDB)کارایی زیادی در تولید نانوذرات نقره داشت و میزان بیوسنتز با افزایش غلظت نیتراتنقره افزایش یافت. بحث و نتیجهگیری: نانوذرات حاصل در پژوهش حاضر علاوه بر ماهیت کریستالی، اندازۀ بهنسبت کوچک و یکنواختی زیادی که داشتند به علت پوششیافتن با پروتئینهای ترشحشده از قارچ بهشدت پایدار بودند. این میزان پایداری تاکنون گزارش نشده است و این امکان وجود دارد که روش یادشده بهعنوان روشی زیستسازگار و سبز جایگزین روشهای فیزیکی و شیمیایی معمول شود.