صابره نوری؛ سنبل ناظری؛ پرهام حسینی
چکیده
مقدمه: پروبیوتیک به گروهی از ریزموجودات زنده اطلاق میشود که آثار سودمندی بر سلامتی میزبان دارند. لاکتوباسیلوسها از مهمترین باکتریهای پروبیوتیک هستند. تحریککنندگی سیستم ایمنی و کاهش عفونت دستگاه ...
بیشتر
مقدمه: پروبیوتیک به گروهی از ریزموجودات زنده اطلاق میشود که آثار سودمندی بر سلامتی میزبان دارند. لاکتوباسیلوسها از مهمترین باکتریهای پروبیوتیک هستند. تحریککنندگی سیستم ایمنی و کاهش عفونت دستگاه گوارش و خطر بیماری التهاب رودهای با تولید ترکیبات ضدمیکروبی ازجمله آثار مفید لاکتوباسیلوسها در انسان و حیوان هستند. اثر باکتریهای ریزوسفر خاک مانند لاکتوباسیلوسها در تولید هورمون، انحلال ترکیبات غذایی گیاهی، تسهیل جذب مواد غذایی نظیر نیتروژن و کاهش بیماریهای گیاهی گزارش شده است. جداسازی لاکتوباسیلها از منابع مختلف لبنی و غیرلبنی گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی حضور لاکتوباسیلوس پلانتاروم، یکی از مهمترین باکتریهای پروبیوتیک، در ریزوسفر گیاه برنج و مطالعۀ ویژگیهای مولکولی، بیوشیمیایی و پروبیوتیکی این ریزموجود است.
مواد و روشها: نمونهبرداری از ریزوسفر برنج رقم لنجان (منطقۀ لنجان، اصفهان) انجام شد. رقتهای صفر تا 4-10 از نمونه به محیط MRS منتقل و آزمایشهای بیوشیمیایی شامل تخمیر قندها و فعالیت آنزیمی روی جدایههای باسیلیشکل گرم مثبت انجام شدند. توانایی رشد جدایهها در حضور نمک صفراوی و اسیدیتهها و دماهای مختلف بررسی و سپس، مقاومت جدایهها به آنتیبیوتیک مطالعه شد. آغازگر اختصاصی لاکتوباسیلوس پلانتاروم برای شناسایی مولکولی استفاده شد.
نتایج: از بین 16 ریزموجود جداشده از ریزوسفر گیاه مطالعهشده، 10 باکتری باسیلیشکل و 8 جدایه گرم مثبت، اکسیداز و کاتالاز منفی (ویژگی لاکتوباسیلوسها) بودند. آزمایشهای تخمیر قند، 6 جدایه را با ویژگی لاکتوباسیلوس پلانتاروم مشخص کردند. استفاده از آغازگرهای اختصاصی لاکتوباسیلوس پلانتاروم این نتایج را تأیید کرد. این باکتریها در محیط اسیدی با اسیدیتۀ برابر 5/3، دمای 40 درجۀ سانتیگراد و حضور 3/0 درصد صفرا بهخوبی (مشابه نمونههای شاهد) رشد کردند. باکتریها به 7 آنتیبیوتیک از 12 آنتیبیوتیک بررسیشده مقاومت نشان دادند.
بحث و نتیجهگیری: پژوهش حاضر نشان داد ریزوسفر برنج منبعی طبیعی برای جداسازی لاکتوباسیلوس پلانتاروم است.